AEX bereikt hoogste stand in 5 jaar

AEX bereikt hoogste stand in 5 jaarDe AEX-index schuurde tegen de 375-punten weerstandsgrens aan en wist deze barrière uiteindelijk te slechten. De AEX nam echter al weer vrij snel gas terug nadat de 380-puntengrens werd aangetikt. Vandaag dook de AEX naar beneden.Vooralsnog is de weg van de minste weerstand nog steeds opwaarts. Eind juni werd een nieuwe weekcyclus gestart, waarna de AEX index 15% steeg tot 380 punten. We zitten inmiddels in de 8de weekbar, zodat de AEX op zoek kan gaan naar de ‘midcycle low’.

De kwartaal- en maandcyclus laten vooralsnog geen positieve signalen zien. Deze cycli zitten nog steeds in de laatste, doorgaans meest negatieve, fase. Het is een veeg teken dat de Duitse DAX moeite heeft met de 8400-puntengrens en dat hierdoor een lagere top dreigt te ontstaan.

De AEX wordt in ieder geval niet geholpen door zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever. Samen hebben deze fondsen een gewicht van circa 26% binnen de AEX. RDS staat al een jaar onder druk en Unilever presteert de laatste tijd ook niet al te sterk. Een verdere daling van beide fondsen zal natuurlijk geen positieve stimulans betekenen voor de AEX.

De eerstvolgende steunzone voor de AEX is te vinden tussen 367 en 369 punten. Dit niveau werd eind juli en begin augustus aan een test onderworpen. Per saldo heeft de AEX sinds mei amper terrein gewonnen. De ontwikkeling sinds de top van 2007 is echter nog minder bemoedigend.

De diepe val die de index maakte heeft diepe sporen achter gelaten. Om de top van 2007 te bereiken, zal de AEX nog circa 50% moeten stijgen. De index heeft dus nog een lange weg te gaan en met de situatie van de kwartaal- c.q. maandgrafiek wordt dat nog een behoorlijke uitdaging.

Voor het schrijven van opties op de AEX is het door de zijwaartse beweging ook weinig interessant. De volatiliteitsindex VIX staat rond 14, een zeer laag niveau. Door de lage beweeglijkheid zijn de premies zeer laag, dus is de verhouding tussen rendement en risico niet echt interessant.

Door de lage premie en de toegenomen kans op een daling kijken we naar de koop van putopties. Aangezien er nog steeds geen duidelijk verkoopsignaal is gegeven, is dat natuurlijk wel speculatief en wachten we geduldig met het innemen van grotere posities tot de markt meer duidelijkheid biedt.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.