AEX bevestigt uitbraak 300-puntengrens

AEX bevestigt uitbraak 300-puntengrensWoensdagochtend deed de AEX het wat rustiger aan. In de middag kreeg de index weer meer zin en bevestigde daarmee de uitbraak boven de 300-puntengrens. De Spaanse rente koelde wat af en dook woensdagochtend weer onder de kritieke 7%-grens. De AEX is op weg naar het koersdoel rond 310 punten, dat werd berekend op basis van het zeer betrouwbare omgekeerde kop-schouderpatroon.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX heeft een stap in de goede richting gezet, al zal de index verder moeten doorstijgen om het gevaarlijke ‘negatieve reversal’-patroon op dagbasis te neutraliseren. Een eerstvolgende uitdaging kan worden gevonden bij het weerstandsniveau even boven 305 punten.

Het herstel vanaf het dieptepunt voor dit jaar rond 281 punten is bemoedigend. Dit kan op een hogere bodem duiden ten opzichte van de bodem die in het najaar van vorig jaar werd gevormd. Niet alleen vormde de AEX een opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten, maar de index passeerde ook nog voorgaande toppen.

De weekcyclus heeft een bodem gevormd. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’, maar erg sterk oogt het beeld nog steeds niet. Het cyclusbeeld was geruime tijd niet eenduidig, vanwege het zijwaarts verloop van de afgelopen weken.

Op dagbasis consolideert de RSI rond de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft. De positieve divergentie (lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de koopkrachtindicator) duidde op bodemvorming.

Uurbasis

Het omgekeerde kop-schouderpatroon, met een neklijn rond 297 punten, is een zeer betrouwbaar omkeerpatroon. De index heeft de doorbraak van de neklijn op slotbasis bevestigd en kan dus richting het koersdoel van circa 310 punten oprukken.

Zolang de RSI erin slaagt om binnen de ‘bull range’ te blijven, kan worden gezocht naar (nieuwe) instapmomenten. De koopkrachtindicator mag daarbij nog terugvallen richting de onderzijde van de ‘bull range’ (40%).

Op uurbasis is het beeld verder verbeterd, wat perspectief biedt voor de hogere ‘time frames’. De AEX doet verwoede pogingen om afscheid te nemen van de dalende trend die in maart is ingezet.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.