AEX bevestigt uitbraak uit trading range

AEX bevestigt uitbraak uit trading rangeDe AEX-index wist de uitbraak uit de trading range tussen de steunzone rond 320 punten en de weerstandszone rond 340 punten te bevestigen. Wij gaven aan dat we, gezien de zware weerstand, vermoedden dat de AEX niet ver boven 340 punten uit zou komen. 

De AEX wist enkele punten boven de weerstand te komen, maar lijkt nu rijp voor een correctie. De dagcyclus lijkt op zijn laatste benen te lopen. De komende week mag vanuit de dagcyclus een nieuwe bodem worden verwacht. De kracht van deze stijging heeft mij eerlijk gezegd wel verrast.

De kwartaal- en maandcycli geven ook aan dat binnenkort een top verwacht mag worden. De weekcyclus liet echter medio november een nieuwe bodem noteren. Het eerste deel van de cyclus is altijd het meest krachtig. Vandaar dat de dagcyclus, die toen tevens een cyclusbodem vormde, een krachtige stijging liet zien.

We moeten deze beweging echter nog steeds bezien in het licht van de eindfase van de lange cycli. De laatste fase is het meest negatief omdat gezocht moet worden naar een nieuwe bodem. Veel meer lijkt er daarom ook niet in het vat te zitten.

Ook de divergentie tussen de AEX en ASCX- en AMX-index (de kleinere fondsen) houdt het licht op oranje. Beleggers blijken dus nog steeds risico-avers, ondanks de stijging van de afgelopen maand.

Voorspellen blijft echter lastig in deze markt. De Amerikaanse centrale bank gaat het opkopen van obligaties opvoeren om de rente laag te houden. Beleggers zien de stroom aan verse dollars en realiseren zich dat het niet verstandig is om het tegen deze ‘gorilla’ op te nemen: “Don’t fight the Fed”.

Aan de andere kant realiseren zij zich ook dat de situatie kennelijk zo ernstig is, dat dit nodig is en dat de situatie hierdoor niet verbetert. De ballon wordt steeds verder opgeblazen, maar de Fed heeft geen keus. Ditzelfde geldt overigens ook voor de ECB. De Europese Centrale Bank lijkt weinig keus te hebben dan het voorbeeld van de Amerikanen te volgen.

De Spaanse IBEX, de Italiaanse MIB en de Portugese PSI ogen nog steeds niet sterk. De Amerikaanse indices zitten ook nog steeds in een dalende trend. We kunnen echter niet ontkennen dat de trading range aan de bovenkant is verlaten. Dit is dus geen reden om short te gaan.

Handelen tegen de trend in kan een heel dure hobby zijn. Het wachten is dus op de korte cycli. Als de trend van de intraday grafieken draait, is het vroeg genoeg om short te gaan. Wel blijft het altijd zaak om de stop loss goed in de gaten te houden. Het uitgangspunt blijft om kleine verliezen te combineren met grote winsten en niet andersom.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.