AEX blijft achter bij andere indices

AEX blijft achter bij andere indicesDe AEX vond vorige week vaste grond onder de voeten, net boven de 390-puntengrens. Hierdoor is er een hogere bodem gevormd waarmee de aanval op de 400-puntengrens werd ingezet. Erg overtuigend is het echter allemaal nog niet.Het 61,8% Fibonacci-niveau (van 380 naar 409 punten) wist de correctie een halt toe te roepen. De aanval op het meerjarig recordniveau rond 409 punten lijkt te haperen onder de 400-puntengrens, wat samenvalt met het 50% Fibonacci-niveau (van 391 naar 408 punten).

Het 61,8% Fibonacci-niveau (van 391 naar 408 punten) valt samen met het neerwaartse koershiaat en zou daarom de nodige weerstand kunnen bieden. Kortom, er zijn nog wel wat beren op de weg voordat een het meerjarig recordniveau rond 409 punten kan worden gepasseerd.

Opvallend genoeg zijn de DAX, de Dow en de Euronext100 na de nieuwe cyclusbodem wel sterk opgeveerd. De Franse CAC40 schuurt al weer tegen de top aan en de Dow Jones Transportation Index heeft de all time high zelfs al aangescherpt. De AEX blijft dus duidelijk achter bij de toonaangevende indices.

De vraag is dus of de AEX nu gek is of juist ‘de kanarie in de kolenmijn’ is. Volgens de Dow theorie zouden de Dow Jones Transportation Index en de Dow Jones Industrial Index elkaar moeten bevestigen. Het uitblijven van een nieuw record voor de Dow (Jones Industrial Index) zou op topvorming kunnen duiden.

Door de hogere top en hogere bodem op de daggrafiek van de AEX (de top van april is hoger dan de top van februari en vorige week is een hogere bodem gevormd) is sprake van een stijgende trend. Ook in de weekgrafiek is nog steeds sprake van een stijgende trend.

De aanval op het meerjarig recordniveau rond 409 punten moet echter slagen om de stijgende trend uit 2011 een nieuwe impuls te geven. De 400-puntengrens en de bodem rond 390 punten spelen nog steeds een belangrijke rol voor het vervolg.

Een nieuwe aanval op de 380-puntengrens mag nog steeds niet worden uitgesloten, zeker gezien de slecht ontvangen cijfers van enkele zwaargewichten. Gebrek aan kracht aan het begin van de weekcyclus zou kunnen duiden op het einde van de stijgende trend die in 2011 begon.

De kwartaalcyclus loopt op zijn eind, wat ons dan naar een nieuwe belangrijke bodem zou kunnen leiden, zoals in 2003 en 2009. Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een scenario met een verdere stijging, voordat een grote daling van start gaat.

In deze neutrale markt kunnen we natuurlijk nog steeds geld verdienen met het schrijven van opties. Overigens kan dat natuurlijk ook in een stijgende en in een dalende markt. Maar dan wel met een bewezen strategie, zoals we dat doen met www.optionalert.nl

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.