AEX boven 300 punten op uitlatingen Barroso

AEX boven 300 punten op uitlatingen BarrosoDe AEX klom woensdag tot boven de 300-puntengrens. Het slot op 300,14 punten lag 2,5% hoger dan dinsdag. Deze psychologisch belangrijke weerstandszone hing als een donkere wolk boven de AEX. De koersen van bankaandelen stegen na uitlatingen van Jose Manuel Barroso.

De president van de Europese Commissie zei dat de Europese centrale bank en de Europese Commissie gecoördineerd banken moeten herkapitaliseren met private en staatsgelden. Ook moet de systeemrelevante banken transparant zijn over de risico’s die zij lopen met staatsobligaties van zwakke eurozonelanden.

Bovendien moeten zij tijdelijk aan hogere kapitaaleisen voldoen. De Portugees suggereerde onder meer middels een hefboom het fonds op te krikken. Geruchten gaan over een vervijfvoudiging van € 440 tot € 2500 miljard. Slowakije stemt vrijdag voor uitbreiding. De Slowaakse regering kwam dinsdagavond ten val, nadat het parlement tegen uitbreiding van het EFSF had gestemd.

Weekbasis

De weerstandszone rond 300 punten wordt aan een stevige test onderworpen.
De koopkrachtindicator wist door het herstel verder afstand te nemen van de gevarenzone, het ‘oversold’-gebied. De RSI staat voorlopig echter onder de 60%-grens en bevindt zich daardoor nog steeds in de ‘bear range’.

Dagbasis

Nadat de weerstandszone rond 284 punten werd doorbroken, was het vandaag de beurt aan zowel de ‘high’ van september rond 296 punten als de weerstandszone rond 300 punten. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 werd krachtig vervolgd door het slot boven de 300-puntengrens.

De RSI staat nu rond de 60%-grens, maar zal deze moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. De AEX zal dus nu moeten laten zien hoeveel kracht de index nog heeft na de rally van 44 punten (ruim 17%) in slechts enkele weken. Indien de opmars hier staakt, blijft de AEX in de ‘bear range’ en kunnen we een nieuwe daling binnen de dalende trend van de afgelopen maanden tegemoet zien.

Uurbasis

Grote bewegingen binnen natuurlijk in de uurgrafiek. Op uurbasis is alles nog koek en ei. De RSI is sinds eind september ‘overbought’ en bereikte woensdag de hoogste stand sinds begin september. Met het passeren van de 70%-grens werd de ‘bull range’ bevestigd. Nu is het zaak om de dag- en de weekgrafiek mee te trekken. Indien de uurgrafiek nu gaat verzwakken, is slechts sprake van een opleving binnen de dalende trend, die dit voorjaar is ingezet.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.