AEX breekt zijn neklijnDe AEX eindigde maandag 1,9% lager op een stand van 323,17 punten. De index doorbrak in één klap de belangrijke steunzone 325/330 punten. De RSI daalde tot net boven de gevarenzone van 30%. Het is een veeg teken dat de steunzone, die de neklijn van een hoofd-schouderpatroon markeert, is doorbroken. Tenzij de index spoedig herstelt, kunnen we de komende maanden verdere dalingen verwachten.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld verder verslechterd, waarbij de koopkrachtindicator opnieuw in ‘oversold’-gebied (onder 30%) belandde. De ‘bear market range’ is derhalve nog steeds intact.

De RSI zal in ieder geval boven 60% moeten komen, om uit de greep van de beren te komen. De koershiaten rond 334 punten respectievelijk 341 punten, zijn eveneens barrières die de AEX zal moeten overwinnen, wil het beeld positiever worden.

Dagbasis

Op dagbasis is het beeld ook verder verslechterd met een nieuw dieptepunt voor dit jaar, waardoor de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden een nieuwe impuls heeft gekregen. De RSI in de daggrafiek noteert nog steeds in een ‘bear market range’ (onder 60%).

Zolang de koopkrachtindicator niet boven 60% uit klimt, houden de beren het heft in handen. Een neerwaartse doorbraak van de 30%-grens zal de ‘bear market range’ bevestigen.

De belangrijke steunzone rond 325/330 punten, die tevens dienst doet als neklijn van een hoofd-schouderpatroon, is doorbroken. Een doorbraak van deze steun laat een koersdoel berekenen van (minimaal) 275 punten. De AEX zal een sterk herstel moeten gaan inzetten om dit als valse uitbraak af te doen.

Tenzij de AEX fors herstelt en opnieuw boven de neklijn weet te komen, mag met verkopersogen naar de markt worden gekeken. Bij een AEX-stand onder dit steunniveau staat het licht op rood.

Weekbasis

Hoewel vorige week duidelijk negatief was en de AEX deze week eveneens slecht uit de startblokken is gekomen, is er op basis van de koopkrachtindicator op weekbasis nog weinig reden om negatief te worden. De RSI is weliswaar verder gedaald, maar deze noteert nog steeds boven de gevarenzone van 30%.

Indien de AEX aan het einde van de week opnieuw boven de 325-puntengrens noteert, is er voor beleggers die op weekbasis handelen, sprake van koopkansen. Echter, indien de AEX hierin deze week niet slaagt, zal ook op weekbasis het sein op rood springen. Het spreekt voor zich dat daarvoor eerst het beeld in de dag- en de uurgrafiek zal moeten verbeteren voordat het beeld in de weekgrafiek verbetert.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.