AEX cirkelt rond 300-puntengrens

AEX cirkelt rond 300-puntengrensDe AEX maakte het donderdag weer spannend en cirkelde opnieuw rond de 300-puntengrens. Het steunniveau rond 295 punten is nog intact, wat een bemoedigend teken is. De AEX zou een hogere bodem kunnen hebben gevormd boven dit steunniveau, al is de dalende trend sinds medio maart nog intact. De werkloosheid in Griekenland is gestegen naar een record niveau van bijna 22%. Daarmee zaten meer dan 1 miljoen Grieken in februari zonder baan. Het Griekse bureau voor de statistiek meldde dat in 1 jaar tijd 336.000 Grieken werkloos zijn geworden. De werkloosheid is het hoogst onder jongeren: bijna 54% van de 15 tot 24 jarigen heeft geen werk.

In Nederland is ook niet alles rozengeur en maneschijn. Een kwart van de leningen die banken in het vastgoed hebben uitstaan, is minder waard dan het onderpand, zo bericht DNB. Omdat dit en volgend jaar 30% moet worden geherfinancierd, kan dit voor grote problemen gaan zorgen.

Dagbasis

De 300-puntengrens werd door de index donderdag aan een test onderworpen, waarbij Aegon en ING de index stutten. Het 61,8% ‘retracement level’ ligt rond 295 punten en is nog steeds intact. Een steunniveau daaronder vinden we rond 291 punten, waarvan de AEX in december 2011 opveerde.

Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog steeds neerwaarts is. Dit gemiddelde, waar meer beleggers naar kijken, zal op zijn minst een positieve curve moeten vertonen.

De koopkrachtindicator RSI zit ook nog steeds in een ‘bear range’ gevangen en zal hieruit moeten breken door de 60%-grens te passeren. De RSI divergeert positief met de AEX, waaruit we moed kunnen putten.

Een opleving boven de steunniveaus zou een hogere bodem betekenen ten opzichte van de bodems in september en november. De dalende trend is echter nog niet omgebogen.

Het is wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem is bereikt. Daarmee zou de weekcyclus voltooid worden. Vooralsnog is dat nog niet het geval en dus is het wachten op het eerste deel van een cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nu in de laatste fase van de cyclus, die dus het meest negatief is.

Uurbasis

De AEX doet verwoede pogingen om een (hogere) bodem te vinden en cirkelt nog steeds rond de 300-puntengrens. Er lijkt een hogere bodem in de uurgrafiek in de maak te zijn. De RSI zal echter nog wel boven 60% moeten komen, om af te rekenen met de ‘bear range’.

Het gevaar van een ‘negatieve reversal’ ligt echter nog steeds op de loer: een lagere top in de koers en een hogere top in de koopkrachtindicator RSI. Dit impliceert een koersdoel onder de laatste bodem.

De AEX zal dus sterk moeten herstellen om dit gevaar af te wenden. Hoewel er ‘green shoots’ aanwezig zijn, zoals stijgende ‘financials’ en opklimmende Italiaanse, Portugese en Spaanse beurzen, blijft voorzichtigheid geboden.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.