AEX consolideert boven 400-puntengrensDe AEX zette de afgelopen weken de stijgende lijn voort en bereikte medio januari een top rond 409 punten. Vervolgens deed de AEX het rustiger aan en consolideerde daarmee boven de psychologisch belangrijk steunzone rond 400 punten.
Net onder deze steunzone ligt een koershiaat, dat als steunniveau fungeert. Pas als deze ‘gap’ wordt gesloten, wijst dat op verzwakking. Vooralsnog is er geen reden om de nooduitgang op te zoeken, want de stijgende trend van de afgelopen jaren is nog steeds volop intact.

Op weekbasis is rond 375 punten een cyclusbodem gevormd, waarna de index 5 weken is gestegen. De weekcyclus is weliswaar nog vers, maar de dagcyclus wordt met 25 ‘bars’ wel aanzienlijk opgerekt. Op dit moment is enige waakzaamheid geboden, want de AEX kan op zoek gaan naar een nieuwe dagcyclusbodem.

Het is een positief gegeven dat het ‘island reversal’-patroon rond 384 punten intact is. Zolang dit betrouwbare omkeerpatroon standhoudt en daarbij bovendien de opwaartse koershiaten tussen 380 punten en 400 punten nog open staan, kan de blik omhoog gericht blijven.

Met een schuin oog kijken we echter wel naar de ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index. Hoewel deze toonaangevende index rond het ‘all time high’-niveau bivakkeert, laat de Dow in 2014 een correctie zien binnen de stijgende trend.

Het is echter voorbarig om te stellen dat de langere termijn cycli, zoals de kwartaalcyclus, nu al een negatieve stempel gaan drukken op de markt. Weliswaar staat de kwartaalcyclus op onweer, maar dat wil niet zeggen dat de markt direct gaat dalen.

Preventief kan er natuurlijk wel een brandverzekering onder de aandelenportefeuille worden gelegd. De volatiliteit in de markt is laag, waardoor putopties relatief goedkoop zijn. Een putoptie geeft de koper het recht om een onderliggende waarde te leveren tegen een bepaalde prijs binnen een bepaalde periode.

We hebben dan ook de ETF-portefeuille op een goedkope manier kunnen verzekeren tegen calamiteiten. Het resultaat sinds de start van deze strategie in juli 2013 bedraagt +15%. U kunt ook deze strategie volgen, want BeursBulletin biedt u deze strategie 1 maand cadeau aan: meer informatie vindt u hier.

Zolang de markt omhoog gaat, wordt er geprofiteerd van ETF’s die diverse indices volgen, van AEX tot aan de Duitse DAX. De ingenomen putopties zorgen er voor dat de schade beperkt is in het geval de markt toch een (forse) correctie gaat inzetten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.