AEX consolideert in driehoek

AEX consolideert in driehoekDe AEX liet de winst maandag weer uit handen glippen en eindigde 0,04% lager op 293,90 punten. Vooralsnog handhaaft de AEX zich boven het 38,2% Fibonacci-steunniveau, maar blijft desondanks gevangen in de consolidatiedriehoek. Deze driehoek wordt gevormd door de stijgende steunlijn vanaf de bodem in oktober en de dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar.
De Europese Centrale Bank a.k.a Europese VuilnisBank heeft de afgelopen week de aankoop van staatsobligaties van Europese probleemlanden opgevoerd. De ECB kocht voor ruim € 3 miljard aan rommelobligaties op versus € 635 miljoen in de voorgaande week. Sinds mei 2010 heeft de ECB reeds meer dan € 200 miljard opgekocht.

Met een Italiaan aan het roer is de discipline van de ECB er niet beter op geworden. Niet voor niets hebben de Duitse haviken dit jaar binnen de ECB hun biezen gepakt. De heren Jürgen Stark en Axel Weber waren fel gekant tegen het huidige (opkoop)beleid van de ECB.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX beweegt rond het 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december. De AEX doorbrak weliswaar dit niveau, maar wist vervolgens weer boven dit niveau te komen.

Het is een positief teken dat het proces van hogere bodems sinds de bodem van dit jaar rond 256 punten intact is. Daarnaast staat het opwaartse koershiaat dat eind november is gevormd rond 276 punten nog steeds open, wat als steun zou kunnen fungeren.

Zolang de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt rond 256 punten intact is, behoort een aanval op de top van 318 punten tot de mogelijkheden. Een eerste aanzet zou een doorbraak zijn van de dalende weerstandslijn vanaf de top rond 318 punten, die nog steeds intact is. Kortom, de AEX consolideert in een consolidatiedriehoek.

De RSI geeft nog steeds geen duidelijke richting aan en fluctueert rond de neutrale zone rond 50%. Het zou een teken van kracht zijn indien de koopkrachtindicator de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’ weet te doorbreken. Een RSI boven 40% biedt kans op de vorming van een ‘bull range’. 

Uurbasis

De AEX veerde vorige week op rond het 38,2% Fibonacci-steunniveau. De dalende weerstandslijn vanaf de top sinds eind oktober zal moeten worden doorbroken om de aanval op de top rond 318 punten voort te zetten.

De RSI ging vorige week diep door de knieën en veerde vervolgens op vanaf het oversold gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator zal in ieder geval de 60%-grens moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. De RSI laat evenwel toenemende kracht zien in de vorm van hogere bodems. Dit is een bemoedigend teken in de donkere dagen voor kerst.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.