AEX consolideert in stijgende trend De AEX veerde vrijdag wat op, na de forse dip op de voorgaande handelsdag. De index sloot de week echter per saldo af met een min. De index corrigeerde in de stijgende trend sinds eind vorig jaar. Het volgende steunniveau vinden we rond 316 punten, wat correspondeert met het 61,8% Fibonacci-niveau. Dit niveau kan worden berekend vanaf de bodem tot aan de top van dit jaar.

Het Europese financiële vangnet voor zwaar in de problemen geraakte eurolanden wordt opgehoogd tot niet minder dan € 800 miljard. Volgens Jan Kees de Jager is dit een “geloofwaardige brandmuur in de strijd tegen de schuldencrisis”. In dollars bedraagt de maximale leencapaciteit $ 1300 miljard.

Volgens de minister van Financiën is er echter geen reden om achterover te leunen voor landen “die onder het vergrootglas van de financiële markten liggen”. Begrotingsdiscipline blijft het belangrijkste volgens de minister. Daarnaast noemde Jan Kees de Jager het noodfonds “symptoombestrijding, maar noodzakelijk om de financiële markten af te schrikken”.

Het is nog maar de vraag of de markten zich laten ‘afschrikken’. Olli Rehn trok de hulp aan Griekenland in twijfel. “Het huidige tempo van de hervormingen en aanpassingen zijn verre van voldoende om de Griekse overheidsfinanciën duurzaam te krijgen of om het gat in het concurrentievermogen te dichten”, aldus de Eurocommissaris.

Dagbasis

De AEX wist zich vrijdag niet te ontdoen van de dalende trend vanaf het jaarrecord rond 337 punten, dat op 16 maart werd bereikt. De AEX heeft koers gezet richting de steungrens rond 316 punten, die begin maart en in januari ook als steun fungeerde.

De RSI is verder weggegleden richting de 40%-grens, maar noteert nog steeds binnen de ‘bull range’. De RSI heeft nog steeds niet de 70%-grens (de ‘overbought’-grens) gepasseerd. Voor het laatst gebeurde dit eind 2010, wat aangeeft dat er nog steeds weinig koopkracht is.

Uurbasis

Aan de rally, die de AEX tot het jaarrecord rond 337 punten op 16 maart voerde, kwam abrupt een einde. De AEX zette de dalende lijn in en vormde daarbij op uurbasis een neerwaarts koershiaat onder 335 punten. Deze ‘gap’ staat nog steeds open, wat geen goed teken is.

De RSI veerde vrijdag op van onder de 30%-grens, de ‘oversold’-grens. De AEX vormde vorige week een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde, oftewel een ‘negatieve reversal’-patroon. Zolang de RSI onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact.

De AEX zit voor de korte termijn in een dalende trend. De daling vindt overigens plaats binnen de stijgende trend sinds eind 2011. Voor het (positieve) beeld is het belangrijk dat de AEX boven 316 punten blijft.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.