AEX consolideert na sterke start op eerste beursdag 2013De AEX-index consolideerde afgelopen week rond het 350-puntenniveau. Na de sterke start op de eerste beursdag van 2013 is er amper meer beweging op de beurs. De ‘financials’ kregen weer wat lucht en trokken de AEX voorzichtig weer wat naar boven.

De toezichthouders hebben de regels ten aanzien van liquide middelen versoepeld. De banken krijgen 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels. “Dit was een compromis tussen de verschillende visies in de wereld”, aldus Mervyn King, de voorzitter van de Bank of England.

Het is bemoedigend dat de stijging breder wordt gedragen. Zo zijn de ASCX- en de AMX-index (de kleine en middelgrote fondsen) op weg richting de top van vorig jaar. Ook de Amerikaanse indices, de Duitse DAX, de Belgische BEL20, de Franse CAC40 en de Eurostoxx50 bijvoorbeeld, begonnen het nieuwe jaar overtuigend. Zelfs de Spaanse IBEX, de Portugese PSI20 en de Italiaanse MIB hebben de weg omhoog gevonden.

Op de laatste handelsdag van 2012, maandag 31 december, vormde de dagcyclus een nieuwe cyclusbodem. Het startsein voor het eerste deel, wat doorgaans het krachtigst is, resulteerde in een sterke rally. De top lijkt al geplaatst en het lijkt dat de AEX deze week een ‘midcycle low’ heeft gevormd.

Na deze ‘midcycle low’ volgt dan nu het tweede deel van de cyclus, die echter vaak wat minder krachtig is. Aan het einde van de cyclus moet immers weer een bodem worden gevormd. Voorlopig is echter de trend opwaarts dus zijn short posities nog steeds uit den boze.

De weekcyclus liet medio november een nieuwe bodem noteren, waarmee de eerste fase van de weekcyclus werd ingeluid. In de weekcyclus tellen wij 8 ‘bars’, waaruit volgt dat ergens tussen 7 en 17 weken een bodem zou moeten worden gevormd. Als we verder uitzoomen naar de maandgrafiek, dan kunnen we al 16 ‘bars’ tellen, dus zal er binnen nu en 9 maanden een belangrijke bodem moeten worden gevormd.

Hoewel de kwartaal- en maandcycli de afgelopen weken aangaven dat een top mag worden verwacht, betekent dit nog niet dat de markt (direct) gaat dalen. De lange termijn cycli hebben nog tijd voordat een top moet worden geplaatst.

Voordat mag worden ingespeeld op een daling van de AEX, zullen we dus eerst moeten wachten op een duidelijke draai in de kortere termijn ‘time frames’. We herhalen dan ook de woorden van vorige week: “voorlopig zijn alleen long posities kansrijk”.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.