AEX consolideert rond 300-puntengrens

AEX consolideert rond 300-puntengrensVrijdagochtend dook de AEX (met een neerwaarts koershiaat) in de min, waarna de index rond de 300-puntengrens bleef consolideren. De verlaging van de kredietwaardigheid van 15 internationale banken door Moody’s kwam het sentiment niet ten goede.

De AEX deed een stap terug, maar ligt nog wel op koers voor het koersdoel rond 310 punten, dat op basis van het zeer betrouwbare omgekeerde kop-schouderpatroon kan worden berekend. Een serieuze verzwakking van de AEX zal dit scenario natuurlijk in de prullenbak doen belanden.

Dagbasis

De AEX bevestigde de uitbraak boven de neklijn (rond 297 punten). Aan de andere kant staat op dagbasis een gevaarlijk ‘negatieve reversal’-patroon. Op dagbasis blijft de RSI moeite hebben met de 60%-zone, wat de bovenkant van de ‘bear range’ aangeeft.

Slechts een zeer fors herstel van de AEX zal dit (ramp)scenario kunnen afwenden. Een belangrijke uitdaging vormt dus het weerstandsniveau even boven 305 punten. De toppen van april rond 314 punten vormen ook een uitdaging.

Het opwaarts koershiaat tussen 285,88 en 286,71 punten staat nog open, wat een teken van kracht is. De weekcyclus heeft een bodem gevormd. Van een sterk overtuigend herstel kunnen we vooralsnog echter niet spreken.

Uurbasis

Het omgekeerde kop-schouderpatroon, met een neklijn rond 297 punten, werd vorige week vanwege de doorbraak van de neklijn bevestigd. Het koersdoel van dit zeer betrouwbaar omkeerpatroon kan worden berekend op circa 310 punten.

Zolang de RSI erin slaagt om binnen de ‘bull range’ te blijven, kan worden gezocht naar (nieuwe) instapmomenten. De koopkrachtindicator is terugvallen richting de onderzijde van de ‘bull range’ (40%).

De negatieve divergentie, oftewel hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de RSI, duidden al op onweer. Vrijdag daalde de AEX dan ook.

Het verbeterde beeld op uurbasis, vanwege de hogere bodems, biedt perspectief voor de hogere ‘time frames’. De toppen rond 305 punten en 314 punten zullen echter moeten worden overwonnen. De opgetreden negatieve divergentie (een hogere top in de koers en een lagere top in de koopkrachtindicator RSI) gaf al een afnemende koopkracht aan.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.