Laatste update:

AEX consolideert rond 320-puntengrensDe AEX ging fractioneel lager het weekeinde in op een stand van 320,31 punten. Vrijdag stond de expiratie van opties en futures van de maand januari op de agenda. Vorige week rekende de index eindelijk af met de top van oktober en consolideerde vervolgens rond de 320-puntengrens. De stijgende trend van de afgelopen maanden heeft een impuls gekregen. Het zou fraai zijn als de index deze lijn kan voortzetten en de koopkrachtindicator RSI ‘overbought’ weet te worden. Een akkoord tussen Griekenland en de banken over een (gedeeltelijke) kwijtschelding van schulden door obligatiehouders schijnt er aan te komen. Private schuldeisers zouden bereid te zijn 65% tot 70% op hun staatspapier af te schrijven. De 10-jaarsrente in Portugal liep vrijdag op tot 14,6%, dus het volgende slachtoffer staat al klaar.

Dagbasis

De AEX kende een sterke week, waarbij vrijwel op het hoogste punt de handelsweek werd afgesloten. Ten opzichte van de voorgaande vrijdag steeg de AEX op slotbasis ruim 10 punten waarbij de top van oktober overtuigend werd overschreden. De ‘uptrend’ van de afgelopen maanden heeft daarmee een vervolg gekregen.

Het is een positief signaal dat de index het 200-daags voortschrijdend gemiddelde opwaarts doorbrak. Dit lange termijn gemiddelde wordt door veel marktpartijen gevolgd. De koopkrachtindicator RSI heeft de ‘bear range’ verlaten, maar zal nog wel ‘overbought’ (boven 70%) moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. Het is al meer dan 1 jaar geleden dat de RSI deze waarde op dagbasis wist te bereiken.

Het ‘positieve reversal’-patroon op basis van de RSI en de AEX (eind december respectievelijk januari) heeft zijn werk goed gedaan. Er kon een koersdoel worden becijferd boven de top van oktober, die de AEX ruimschoots is gepasseerd. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde.

Uurbasis

De AEX consolideert rond de 320-puntengrens na een fors herstel vanaf 305,55 punten. Het is een positief signaal dat de top van oktober inmiddels is overschreden. Nu is het echter zaak om de stijgende lijn voort te zetten. Rond 325 punten komen we namelijk een weerstand tegen in de vorm van de bodems uit de voorgaande jaren.

De RSI herstelde net boven de oversold’-zone en bereikte vervolgens de 70%-grens, waarmee de ‘bull range’ werd bevestigd. De afgelopen dagen hield de RSI goed stand tussen 60% en 70%. Zolang de ‘bull range’ intact is, kan worden gezocht naar instapmomenten. Het zou fraai zijn als de jacht op de top van juli kan worden ingezet.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.