De AEX sloot op tweede pinksterdag vrijwel onveranderd op 334,03 punten. De AEX-index bereikte vorige week een dieptepunt voor dit jaar van 333,08 punten. Op tweede pinksterdag kwam er weinig verandering in het beeld van de voorgaande dagen.

AEX consolideert rond dieptepunt 2011

AEX consolideert rond dieptepunt 2011

Maandag consolideerde de AEX opnieuw rond het dieptepunt van dit jaar. De correctie die in februari werd ingezet, nadat rond 374 punten een meerjarig hoogtepunt werd bereikt, is nog steeds actueel. Sinds eind 2009 heeft de AEX per saldo geen terreinwinst geboekt.

Standard & Poor’s (S&P) heeft de Griekse kredietwaardigheid verlaagd naar CCC. De kredietbeoordelaar geeft hiermee aan dat er “aanzienlijk grotere waarschijnlijkheid is op een of meerdere wanbetalingen”. De Griekse tienjaarsrente liep maandag op tot 16,9%, een nieuw record, doordat de obligaties massaal werden verkocht door beleggers.

Uurgrafiek
Op uurbasis liggen de kansen nog steeds aan de ‘shortkant’, daar de dalende trend nog steeds intact is. Het neerwaarts koershiaat rond 344 punten staat ook nog open, naast de vorige twee rond 364 punten respectievelijk 360 punten. De AEX zal de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken, om het beeld op uurbasis te laten verbeteren.

De RSI doet evenwel pogingen om uit de ‘bear market range’ (onder 60%) te breken. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI biedt echter perspectief. De AEX bereikte weliswaar nieuwe dieptepunten, maar de koopkrachtindicator vormde daarbij hogere bodems. De daling neemt derhalve aan kracht af, hoewel dit natuurlijk geen garantie is voor stijgende koersen.

Daggrafiek
De weg van de minste weerstand is ook hier bergafwaarts, waarbij het volgende dieptepunt (tussen 325 en 330 punten) steun zou kunnen bieden. Dit niveau komt overeen met de ‘lows’ van november/december vorig jaar.

Dat vorige week de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis onder 30% dook, geeft aan dat de koopkrachtindicator in de gevarenzone belandde. Zolang de RSI onder 60% noteert, blijft de RSI in een ‘bear market range’. Bovendien vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde inmiddels een vlakke curve, wat ook geen reclame is. Evenals op uurbasis, is er op dagbasis sprake van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, waaruit stieren moed zouden kunnen putten.
 
Weekgrafiek
Op weekbasis staan de seinen op oranje, daar de koopkrachtindicator de 40%-grens heeft doorbroken. De ‘bull market range’ werd hiermee verlaten, waardoor verhoogde dijkbewaking noodzakelijk is. Indien de RSI onder de 30%-grens duikt, dan wordt de ‘bear market range’ bevestigd. De AEX zal spoedig een herstel moeten inzetten om dit scenario af te wenden.

Een dalende markt biedt natuurlijk ook kansen: sterke aandelen kunnen selectief in portefeuille worden opgenomen, danwel worden toegevoegd. De RatioPortefeuille wist de afgelopen maanden tijdens een correctie het recordniveau aan te scherpen. Sterk presterende fondsen, die deel uitmaken van deze portefeuille, zijn minder sterk gecorrigeerd of bleven liggen. Zodra de markt opnieuw aantrekt, kunnen deze aandelen vervolgens de stijgende lijn wederom voortzetten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.