AEX consolideert rond psychologisch belangrijke 300-puntengrens

AEX consolideert rond psychologisch belangrijke 300-puntengrensDe AEX sloot donderdag 0,9% lager op 299,01 punten en consolideert daarmee nog steeds rond de 300-puntengrens. Deze psychologisch belangrijke 300-puntenzone blijkt opnieuw een taaie grens te zijn. Met een ‘high’ boven 307 punten, die deze week werd bereikt, samen met de hogere bodems, is de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten nog steeds intact.

Zondag staat de Eurotop op de agenda, waarin de Europese schuldenproblematiek opnieuw centraal zal staan. Eerder deze week waarschuwde Wolfgang Schäuble voor al te hooggespannen verwachtingen. De Duitse minister van Financiën stelde dat de bijeenkomst geen definitieve oplossing voor de schuldencrisis zal opleveren. Er deden zelfs berichten de ronde dat de Eurotop zelfs (opnieuw) zou worden uitgesteld, onzekerheid alom derhalve. Merkel en Sarkozy meldden gisterenavond dat ze uiterlijk woensdag spijkers met koppen zouden slaan.

Weekbasis

Op weekbasis is het (dalings)gevaar voor de AEX nog niet geweken. De koopkrachtindicator RSI bivakkeert nog steeds in de ‘bear market range’ (onder 60%). De top van juli rond 347 punten is nog lang niet in zicht, al is het herstel vanaf het dieptepunt in september wel bemoedigend. De AEX zal aanzienlijk moeten stijgen om de ‘downtrend’ te verlaten.

Dagbasis

Sinds het bereiken van het dieptepunt in september rond 256 punten, is de AEX sterk in herstel. De weerstandszone rond 300 punten is echter een barrière die zich niet gemakkelijk gewonnen geeft. De stijgende trend vanaf het dieptepunt van dit jaar werd deze week vervolgd met een nieuwe ‘high’ op 307,52 punten. Zolang de AEX hogere bodems weet te vormen ten opzichte van de bodems in oktober en september, kan de blik opwaarts worden gericht.

Het is echter minder fraai dat de RSI nog steeds niet met de 60%-grens heeft afgerekend, waardoor de ‘bear range’ intact is. Pas zodra de koopkrachtindicator boven 60% weet te komen, kunnen we spreken van een ‘bull range’. Aan de andere kant: indien de RSI boven de 40%-grens blijft, zou dit een potentiële ‘bull range’ kunnen zijn.

Uurbasis

De AEX zit op uurbasis ‘klem’ tussen de ‘high’ van deze week van 307,52 punten en het uitbraakniveau rond 295 punten. De RSI is even door de knieën gegaan vanuit de ‘overbought’-zone, maar wist zich nog wel boven de 40%-grens te handhaven. De ‘bull range’ is daarmee nog steeds intact.

Het positieve plaatje binnen het kortere ‘time frame’ versus het negatieve beeld op langere termijn, geeft aan dat de markt in een neutrale zone zit. De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten is weliswaar bemoedigend, maar dit vindt nog steeds plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar.

De top van juli rond 347 punten is nog lang niet in zicht en de dalende trend van de afgelopen maanden zal pas bij een forse stijging worden doorbroken. Bij een eventuele terugval heeft de AEX voldoende dalingsruimte voordat de stijgende trend sinds eind september wordt verlaten. De kans is echter groot dat tot de Eurotop dit weekeinde er weinig zal gebeuren. Tenzij de top (weer) wordt uitgesteld, wat dan nog meer onzekerheid creëert.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.