AEX consolideert rond record 2012De AEX deed het donderdag wat rustiger aan, na het passeren van de voorgaande top rond 323 punten. Een verdere opmars werd gedwarsboomd door index-zwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever, die onder druk lagen na publicatie van de resultaten. In tegenstelling tot Unilever wist het gas- en olieconcern het verlies weer weg te werken. Ondanks de opmars van de voorgaande dagen, zit de AEX-index nog steeds gevangen in een consolidatiedriehoek die wordt gemarkeerd door oplopende steunlijn van de afgelopen maanden en de meerjarig dalende weerstandslijn.

In zijn nieuwe getuigenis onderschrijft Ben Bernanke dat de VS het nieuwe Griekenland kan worden. “Zoals we hebben gezien in een aantal landen onlangs, kan de rente snel stijgen als beleggers het vertrouwen verliezen in het vermogen van een regering om haar begrotingsbeleid te beheren.”

Dagbasis

De AEX nam gisteren wat gas terug en consolideerde daarmee rond het hoogtepunt van dit jaar. De koopkrachtindicator RSI laat lagere toppen zien, terwijl de AEX hogere toppen vormde. Deze negatieve divergentie kan een waarschuwingssignaal betekenen omdat dit een afnemende koopkracht signaleert.

De koopkracht zal moeten toenemen bij een verder herstel. Om de ‘bull range’ te bevestigen, zal de RSI ‘overbought’ moeten worden. De koopkrachtindicator heeft eind 2010 voor het laatst een stand boven 70% laten optekenen.

Bij een verder herstel zal het 200-daags voortschrijdend gemiddelde een stijgende curve moeten vertonen. Vooralsnog trendeert dit lange termijn gemiddelde neerwaarts. Het is een positief teken dat het ‘positieve reversal’-patroon (de AEX vormde hogere bodems, terwijl de RSI lagere bodems vormde) nog valide is. Het koersdoel hiervan kan worden berekend op 329,37 punten.

Uurbasis

In de uurgrafiek verbetert het beeld, door het nieuwe hoogtepunt voor dit jaar. De RSI steeg en doorbrak daarbij de 70%-grens, waarmee de ‘bull ‘range’ opnieuw werd bevestigd.

De koopkrachtindicator is weliswaar wat teruggevallen, maar noteert nog steeds boven 40% wat de onderkant van de ‘bull range’ aangeeft. Zolang deze ‘range’ intact is, kan naar instapmomenten worden gezocht.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.