AEX consolideert rond record van 2012De AEX weet sinds begin augustus geen richting te kiezen en consolideert nog steeds binnen een bandbreedte van circa 10 punten. Het is positief dat de index medio september het jaarrecord aanscherpte boven 340 punten, maar vervolgens nam de AEX gas terug. 

Eind augustus veerde de AEX op rond 327 punten, wat nu een belangrijke steunzone is geworden. Zolang de AEX boven deze steungrens weet te blijven, kan worden gezocht naar instapkansen. Een doorbraak van deze steunzone zal het proces van topvorming afronden.

De AEX heeft dan aanzienlijke dalingsruimte totdat het eerste Fibonacci-steunniveau is bereikt. Berekend vanaf de bodem in juni tot aan de top van augustus, ligt het 38,2% Fibonacci-steunniveau rond 320 punten. Het 50%-steunniveau ligt rond 310 punten, wat eveneens steun zou kunnen bieden.

Een betrouwbare indicator die in juni voor de AEX op kopen is gesprongen, is de Coppock indicator. Ook voor diverse andere Europese aandelenmarkten werd eind juni een koopsignaal gegeven door de Coppock indicator, waardoor dit signaal breed werd gedragen.

Ondanks de grote onzekerheid, die op de financiële markten heerste, werden de bodems op hogere niveaus gevormd. Een doorbraak van de 327-puntengrens zou echter het proces van hogere bodems en hogere toppen beëindigen.

De prestaties van de Amerikaanse indices zijn bemoedigend. De Dow, de Nasdaq en de brede S&P500 wisten deze maand meerjarige recordniveaus op te tekenen. Dit geldt echter niet voor bijvoorbeeld de Dow Jones Transportation Index, wat duidt op divergentie.

In Nederland presteren de Midcap- en Smallcap-index ook niet bepaald sterk. Beleggers zijn risico-avers, getuige het achterblijven van de middelgrote en kleine fondsen. Ook in de rest van Europa, en dan met name het Zuiden, is nog geen sprake van veel vertrouwen.

De langere ‘time frames’ geven nog geen duidelijke cyclusbodem aan. We hoeven voor de korte ‘time frames’ daarom ook niet veel te verwachten. De dagcyclus lijkt nog steeds met de laatste fase bezig en is op zoek naar de volgende bodem. Het is dus nog steeds wachten op een draai van de indicatoren.

We houden de 327 puntengrens dan ook scherp in de gaten. Een doorbraak van deze grens zou een dubbele top rond 340 punten impliceren, waarna de langere cycli dan op zoek zullen gaan naar een bodem.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.