AEX daalt tijdens Hemelvaart

AEX daalt tijdens HemelvaartDe AEX daalde op Hemelvaartsdag 1,61%. De AEX-index scherpte zelfs het dieptepunt voor dit jaar onder 290 punten verder aan. De bodem die in december 2011 werd gevormd, werd daarmee getest. Euronext LIFFE had opnieuw problemen en er kon geruime tijd niet in opties worden gehandeld. Het is opvallend dat de systemen van de beurs op dalende dagen het vaak laten afweten.

Klanten van de deels genationaliseerde Spaanse bank Bankia hebben de afgelopen week meer dan € 1 miljard van de bank gehaald. De Spaanse krant El Mundo baseerde dit op een verslag van een bestuursvergadering van Bankia.

Bankia wilde het bericht bevestigen noch ontkennen. Beleggers trokken hun conclusie: het aandeel Bankia maakte gisteren een duikvlucht van 14%. Dankzij een ingreep van de Spaanse regering, hebben Spaanse belastingbetalers een indirect belang van 45% gekregen in de zwaar gehavende financiële instelling.

Dagbasis

De AEX is donderdag verder door de hoeven gezakt en onderwierp de bodem van december aan een test. Zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dalend is, geeft dit aan dat de lange termijn trend nog niet positief is.

De RSI scheert langs de rand van de gevarenzone (onder 30%). De ‘bear range’ is dus nog steeds intact. De RSI zal boven de 30%-grens moeten blijven, anders wordt de koopkrachtindicator opnieuw ‘oversold’.

De RSI divergeert wel positief met de AEX, wat een positief signaal is. De bodems in de RSI liggen hoger, terwijl de bodems in de AEX lager liggen. Dit is overigens geen garantie dat de AEX weer gaat stijgen.

Het blijft dus wachten totdat de dag- en de uurgrafiek het startsein geven dat de bodem inderdaad is gezet, waarmee de weekcyclus is voltooid. De indicatoren staan nu op niveaus waar een bodem verwacht mag worden.

Gezien de daling van de afgelopen dagen, blijft het wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest ‘bullish’ is. We zitten nog steeds in de laatste fase van de huidige cyclus, die het meest negatief is. Dat blijkt ook wel uit de forse daling van de afgelopen week.

Uurbasis

De AEX is maandag met een neerwaarts koershiaat stevig gedaald, waarbij de RSI daalde tot onder de 30%-grens. Het ‘negatieve reversal’-patroon, binnen de ‘bear range’, gaf al aan dat een lagere bodem mocht worden verwacht. De neerwaartse druk bleef, zoals verwacht aanhouden, met een nieuw (voorlopig) dieptepunt voor dit jaar onder 290 punten.

Pas als de indicatoren in de uurgrafiek aangeven dat een nieuwe cyclusbodem is gevormd, mogen we weer omhoog kijken. Een hogere bodem in de uurgrafiek zou het signaal kunnen geven dat op de dag- en weekgrafiek ook een bodem is gevormd. Het is nu wachten op dit startsein.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.