AEX in de tweede helftDe AEX fluctueert sinds oktober binnen een bandbreedte van circa 30 punten, zonder per saldo progressie te boeken. Weliswaar scherpte de AEX in januari nog een meerjarig recordniveau aan rond 409 punten, maar daarmee werd voorlopig het feest afgesloten. Sindsdien ging de index bergafwaarts, waarbij de daling tot tweemaal toe een halt werd toegeroepen rond 380 punten.

De AEX doet nu verwoede pogingen om opwaarts uit een consolidatiedriehoek te breken. De AEX-index heeft evenwel te maken met tegenwind, want de AEX is inmiddels in ‘de tweede helft’ terechtgekomen. De tweede helft van de cyclus wordt afgesloten door de vorming van een nieuwe cyclusbodem.

Bovendien zijn de lagere toppen sinds januari een teken dat beleggers op een steeds lager niveau stukken van de hand doen. Het eerstvolgende weerstandsniveau valt te vinden rond 401 punten. Bij een doorbraak van deze top kan de index op jacht gaan naar de top van dit jaar.

Vooralsnog kunnen we spreken van een consolidatie van de AEX binnen de stijgende trend van de afgelopen jaren. We zien dat de AEX een belangrijke bodem rond 380 punten heeft gevormd. Een doorbraak deze steungrens impliceert een voortzetting van de dalende trend sinds januari.

In dat geval zullen de lange termijn cycli zoals de kwartaal, maand en week, steeds zwaarder op de AEX gaan wegen. Op weekbasis noteert de AEX nog steeds boven de lange 40- en 47-weeks voortschrijdend gemiddelden, die veelvuldig als steunzone fungeerden. De stijgende trend is dus nog steeds intact, maar ook hier zien we lagere toppen.

Vooralsnog heeft de AEX geen richting gekozen wat mogelijkheden biedt om short strangles in te nemen met brede grenzen. Op die manier kan ook in een zijwaartse markt geld worden verdiend dankzij het verdampen van tijds- en verwachtingswaarde.

Om de portefeuille af te dekken, kunnen puts worden aangeschaft om de opgebouwde winsten (deels) veilig te stellen. Een brandverzekering onder de portefeuille is geen overbodige luxe. Zeker niet als de Fed de geldkraan steeds verder dicht draait en de Russische president Putin de machtsgreep op De Krim steeds verder versterkt.

De markten bleken veerkrachtig, maar of de AEX in staat is om de stijgende lijn in te zetten tot boven 403 punten valt te bezien. De index is ‘de tweede helft’ ingegaan, wat impliceert dat het waarschijnlijker is dat de AEX op zoek zal gaan naar een bodem.

Mocht de AEX onder 401 punten weer de weg naar beneden vervolgen, dan hebben we opnieuw een lagere top te pakken. Kortom, de lucht is nog niet geklaard voor de stieren. Zeker niet als de kwartaalcyclus steeds zwaarder op de AEX gaat drukken. Het eerste kwartaal van dit jaar is bijna ten einde. Tenzij de index nog een eindekwartaalsprint gaat trekken, is een negatief kwartaal een feit.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

1 antwoord
  1. Chris
    Chris zegt:

    Je ziet natuurlijk altijd dat de AEX rond de jaarwisseling hoog sluit. Een lichte daling daarna is dus wel logisch. Maar zelfs met die wetenschap had ik dít resultaat van de afgelopen drie maanden niet verwacht. Helemaal niet met de overwegend positieve berichtgeving over de economie en bouwsector in de Randstad…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.