AEX doet stapje terug

AEX doet stapje terug  De AEX deed dinsdag een stapje terug, na de sterke rally op de voorgaande handelsdag. De index testte maandag het 50% Fibonacci-niveau, rond 320 punten. Zolang de index boven dit niveau blijft, zou een hogere bodem in de maak kunnen zijn. Het volgende steunniveau ligt rond 316 punten: het 61,8% Fibonacci-niveau. Deze ‘retracement levels’ kunnen worden berekend vanaf de bodem tot aan de top van dit jaar. De index zal de dalende trend vanaf de top rond 337 punten moeten breken om opnieuw een aanval te kunnen doen op de ‘high’ van dit jaar.

Uit onderzoek van Atradius en Fenedex blijkt dat Nederlandse ondernemers vorig jaar meer hebben geëxporteerd naar opkomende markten dan verwacht, waarbij vooral India in trek was als nieuwe exportbestemming.

Volgens kredietverzekeraar Atradius en exportnetwerk Fenedex zijn naast India, ook Rusland en Turkije gewild. Voor 2012 blijven de zogenoemde BRIC-landen in trek als nieuw te ontdekken afzetgebied.

Niet minder dan 66% van de totale uitvoerwaarde wordt echter behaald in ons werelddeel, waarbij de belangrijkste handelspartners Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn.

Dagbasis

Op dagbasis is de dalende trend vanaf het jaarrecord rond 337 punten, dat op 16 maart werd bereikt, nog steeds intact. De index zal hieruit moeten breken om een serieuze poging te ondernemen om een aanval te doen op het hoogtepunt voor dit jaar.

De AEX test het 50% Fibonacci-niveau, net boven 320 punten. Een opleving boven deze grens zou een hogere bodem kunnen betekenen ten opzichte van het dieptepunt in maart.

De RSI noteert nog steeds binnen de ‘bull range’, dat wil zeggen boven 40%. De RSI heeft echter nog steeds niet de 70%-grens (de ‘overbought’-grens) gepasseerd, wat aangeeft dat er weinig kracht achter de beweging zit. De RSI slaagde er voor het laatst eind2010 in om deze grens te passeren.

Uurbasis

De dalende lijn sinds medio maart is nog steeds intact, waarbij op uurbasis een neerwaarts koershiaat onder 335 punten werd gevormd. Maandag sloot de index op vrijwel het hoogste punt van de dag en dinsdag juist op het laagste punt.

De RSI veerde vrijdag op van onder de 30%-grens, de ‘oversold’-grens. De AEX vormde vorige week een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde, oftewel een ‘negatieve reversal’-patroon.

Zolang de RSI onder 60% noteert, is de ‘bear range’ intact. Ondanks de opleving van de AEX noteert de koopkrachtindicator nog steeds onder 60%. Bovendien is er opnieuw een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd. Geen bemoedigend teken.

De index zit nog wel in de stijgende trend sinds eind 2011. Het zou fraai zijn als de AEX boven 316 punten blijft of liever nog boven 320 punten. Als deze grens intact blijft, zou dit een hogere bodem kunnen zijn, maar dan zal de AEX wel snel de stijgende lijn weer moeten oppakken. Het beeld is al maanden neutraal. Geduld is een schone zaak voor wie een mooi rendement wil behalen.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.