AEX doorbreekt Fibonacci weerstandsniveau

AEX doorbreekt Fibonacci weerstandsniveau.GIFDe AEX zette deze week de opmars voort en doorbrak daarbij het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Weerstanden zijn er om doorbroken te worden, moeten beleggers hebben gedacht. Dit Fibonacci niveau kon worden berekend vanaf de top van dit jaar rond 337 punten, tot aan de bodem van 2012, die rond 280 punten werd gevormd. De index is in een interessant gebied terechtgekomen: de bovenkant van de lange termijn consolidatiedriehoek. De dalende weerstandslijn sinds 2007 is door de opleving van de afgelopen weken weer in zicht gekomen.

Deze weerstandslijn wist de AEX jarenlang onder de duim te houden. Het zou een teken van kracht zijn als de AEX erin zou slagen om eindelijk af te rekenen met deze hardnekkige weerstand.

Het is bemoedigend dat de AEX het proces van hogere bodems en dito toppen sinds begin juni heeft voortgezet. Het korte termijn plaatje is daardoor nog steeds positief. De RSI (op dagbasis) vertoont een stijgende trend. Een waarde boven 70% bevestigt de ‘bull range’.

Het herstel sinds juni is een stap in de goede richting, al is het verlies vanaf de top in maart nog niet weggepoetst. De stijging vindt plaats binnen de dalende trend sinds 2007. Sinds het begin van dit jaar is er slechts een beperkte terreinwinst geboekt. Sinds eind 2008 meandert de AEX overigens al rond de 300-puntengrens.

De dagcyclus heeft een ‘mid cycle low’ gevormd en is bezig met de tweede helft. Het tweede deel van de cyclus is het meest negatieve. Gezien de status van de weekcyclus is het bovendien nog maar de vraag of er nog veel stijgingspotentieel is.

Afgelopen week publiceerde ik het artikel ‘Aandelen in Europa zijn uitzonderlijk goedkoop’ (zie https://beleggen.com/aandelen-in-europa-zijn-uitzonderlijk-goedkoop). De stortvloed aan negatieve reacties op DFT.nl is illustratief voor het huidige negatieve sentiment. Als het negativisme echter hoogtij viert, is de bodem vaak in de buurt.

Hoewel voorzichtigheid natuurlijk nog geboden is zolang de dalende weerstandslijn uit 2007 intact is, zijn diverse indicatoren inmiddels op groen gesprongen. Een betrouwbare indicator, die niet vaak een koopsignaal afgeeft, de Coppock indicator, staat ook op kopen. Zie ook mijn column https://beleggen.com/coppock-indicator-weer-op-kopen/

Morgen (vrijdag 21 juli) staat de expiratie van de maand juli op het programma. Er staan bij expiratie de nodige belangen op het spel. Als de stofwolken van de expiratie zijn opgetrokken, zal blijken hoeveel kracht de AEX heeft om de stijgende trend voort te zetten.

De afgelopen weken vervulden zwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell een voortrekkersrol, wellicht geïnspireerd door ASML. Het zou fraai zijn als de stijging Europa breed zou worden doorgezet.

Sommige Europese indices, zoals de CAC40 en de brede Eurostoxx50, hebben nog een belangrijk weerstandsniveau te veroveren. Ook de Smallcap (ASCX-index) en de Midcap (AMX-index) zouden het voorbeeld van de zwaargewichten nu moeten gaan volgen. Laat de markt nu eerst maar eens kiezen aan welke kant vande consolidatiedriehoek de uitbraakkomt.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.