AEX doorbreekt psychologisch belangrijke 300-puntengrens

AEX doorbreekt psychologisch belangrijke 300-puntengrens De AEX overschreed vrijdag (opnieuw) de 300-puntengrens en sloot 1,7% hoger op 302,41 punten. Deze psychologisch belangrijke barrière werd begin augustus neerwaarts doorbroken. Pas vorige week wist de AEX opnieuw boven dit niveau te sluiten. Het herstel vanaf de bodem rond 256 punten is krachtig te noemen. De AEX zal evenwel nog fors moeten stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten.

Weekbasis

De weerstandszone rond 300 punten werd de afgelopen maanden aan een test onderworpen. De koopkrachtindicator RSI werd dankzij het recente herstel omhoog getrokken en passeerde de 40%-grens, wat de onderkant van de ‘bull range’ markeert. Pas bij een doorbraak van de 60%-grens, wordt de ‘bear range’ verlaten.

Dagbasis

Nadat de weerstandszone rond 284 punten werd doorbroken, werd vervolgens de weerstandszone rond 300 punten doorbroken. De stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 werd vervolgd met een nieuwe ‘high’ boven de 300-puntengrens.

De RSI worstelt met de 60%-grens, waarmee een poging wordt ondernomen om de ‘bear range’ te verlaten. De AEX zal dus nu moeten laten zien hoeveel kracht de index nog heeft, na de rally van bijna 50 punten vanaf het dieptepunt rond 256 punten in slechts enkele weken. Zodra de RSI boven 70% weet te komen, wordt de ‘bull range’ bevestigd.

Uurbasis

De RSI op uurbasis neemt wat gas terug vanuit de ‘overbought’-zone en divergeert negatief met de AEX-index: terwijl de AEX hogere ‘highs’ maakt, vormt de RSI een lagere top. Met het passeren van de 70%-grens werd desalniettemin de ‘bull range’ bevestigd. De dag- en de weekgrafiek zijn evenwel nog niet ‘meegetrokken’. Zolang de uurgrafiek boven 40% (onderkant ‘bull range’) blijft, kan op uurbasis worden gezocht naar koopmomenten.

Het beeld is neutraal te noemen en er is sprake van een opleving binnen de dalende trend, die dit voorjaar is ingezet. Het is natuurlijk bemoedigend dat de AEX het proces van hogere toppen en dito bodems heeft ingezet. Er is evenwel nog een lange weg te gaan, voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.