AEX duikt onder 310 punten

AEX duikt onder 310 punten  De AEX dook vrijdag onder de 310-puntengrens en ging licht lager het weekeinde in. De 310-puntengrens correspondeert met de top van december, wat tevens een steunzone is. Een definitieve doorbraak van deze zone zou de kans op een nieuwe aanval op de top van deze maand rond 318 punten verkleinen. Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van 9 eurolanden verlaagd. Onder meer Frankrijk, dat ook al door Fitch op de korrel is genomen, werd geconfronteerd met een verlaging van de kredietwaardigheid. Italië, Spanje, Portugal en Cyprus gaan twee stappen terug. Portugal heeft nu de ‘junkstatus’. De politici lopen voortdurend achter de feiten aan, waardoor ze de eurocrisis niet onder controle krijgen. Het noodfonds EFSF verliest nu ook zijn ‘triple A’ rating.

Oostenrijk, Frankrijk, Malta, Slovenië en Slowakije gingen één trede terug. Oostenrijk is nu net als Frankrijk de hoogst haalbare ‘AAA-rating’ kwijt. Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg behouden vooralsnog de ‘AAA-rating’. De Amerikaanse kredietbeoordelaar waarschuwde de eurolanden reeds vorige maand voor een lagere beoordeling. De euro verloor vrijdagmiddag opnieuw fors terrein.
 

Dagbasis

De AEX nam vorige week toch weer gas terug en dook onder de 310-puntengrens. Mocht deze steunzone niet standhouden, dan zou dat niet fraai zijn, maar is bodemvorming boven 290 punten evenwel mogelijk. De AEX heeft duidelijk moeite om af te rekenen met het 200-daags voortschrijdend gemiddelde.

Desalniettemin kunnen we moed putten uit de hogere bodems van de afgelopen maanden. Het hoofd- en schouderpatroon, waarbij de neklijn rond 310 punten ligt, is inmiddels wel in gevaar gekomen.

De koopkrachtindicator RSI zette weliswaar de aanval in op de ‘overbought’-zone (boven 70%), maar wist wederom dit niveau niet te bereiken. Al meer dan 12 maanden wist de RSI niet meer boven de 70%-grens uit te komen. Inmiddels is de RSI verder teruggezakt richting de onderkant (40%) van de ‘bull range’.

Uurbasis

Vorige week heeft de AEX een lagere top gevormd. De trend van de AEX verzwakte vorige week, doordat de stijgende steunlijn vanaf eind november werd doorbroken. Het ‘positieve reversal’-patroon vanaf eind december is evenwel nog valide. De bodems in de AEX kwamen hoger te liggen (ten opzichte van eind december), terwijl de RSI een lagere bodem vormde. De amplitude is echter groot, wat de betrouwbaarheid van dit patroon niet ten goede komt.

Het is een veeg teken dat de RSI daalde richting de ‘oversold’-zone (30%). Indien de koopkrachtindicator in dit gebied duikt, is dit voor de korte termijn een waarschuwingssignaal.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.