Laatste update:

AEX in een overgangsfaseDe AEX heeft grote moeite om de 400-puntengrens te doorbreken en heeft inmiddels de eerste stappen gezet onder 390 punten. Na de stevige rally van circa 20% vanaf de bodem in juni rond 330 punten, lijkt een correctie op zijn plaats.

Sinds medio oktober heeft de AEX amper terreinwinst geboekt. Dit lijkt een transitiefase waarbij de euforie plaats maakt voor bezinning. De decembermaand is natuurlijk bij uitstek geschikt om het afgelopen jaar eens te beschouwen en vooruit te blikken naar de komende periode. Waar staan we nu in de crisis?

De stijgende weerstandslijn, die parallel loopt met de stijgende steunlijn vanaf 2012 in combinatie met de psychologische 400-puntengrens, bleken te grote barrières om overwonnen te worden. Mocht de AEX nu de dalende lijn weer gaan inzetten richting de onderkant van het trendkanaal, dan is er dus nog dalingsruimte van circa 30 tot 40 punten.

De laatste 2 van de 3 gevormde koershiaten rond 377 punten, 387 punten respectievelijk 393 punten zijn inmiddels gesloten. Hoewel de ‘gap’ rond 377 punten nog open staat, vertoont de stijgende trend van de AEX hierdoor de eerste haarscheuren. Olietanker Royal Dutch Shell en mede-indexzwaargewicht Unilever hangen al tijden als een molensteen om de nek van de AEX.

In november rond 388 punten werd weliswaar een dagcyclusbodem gevormd, maar de aanval op de 400-puntengrens stierf in schoonheid. Het is een veeg teken dat de AEX inmiddels onder deze dagcyclusbodem is gedoken. Met het negatief draaien van de kortere termijn voortschrijdende gemiddelden, lijkt de AEX een nieuwe fase in te luiden.

Na het bereiken van ‘all time highs’, hebben de Duitse DAX, de Amerikaanse Dow Jones Index en de bredere Amerikaanse S&P500 Index inmiddels gas teruggenomen. De laatste dagen is de AEX hard achteruit gegaan, waarbij we kunnen stellen dat de ‘tweede helft’ van de lange termijn cycli weinig positiefs lijkt te gaan brengen.

Als het korte termijn beeld verder gaat verslechteren dan kunnen we nog aanzienlijke turbulentie verwachten. De cycli op week- en kwartaalbasis lopen namelijk tegen het einde van ‘de tweede helft’, wat het meest negatieve deel is.

Een correctie past natuurlijk binnen de stijgende trend die sinds de zomermaanden van vorig jaar is gestart. Met een paar putopties als (goedkope) brandverzekering onder de portefeuille, slapen we in ieder geval rustig. Op deze wijze beschermen we dan (een deel) van onze winsten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

 

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.