Laatste update:

AEX flirt met 310-puntengrens De AEX deed het woensdag kalmpjes aan richting jaareinde en flirt wat met de 310-puntengrens. De AEX is overigens één van de weinige indices die er in is geslaagd om de top van begin december te passeren. De AEX-index heeft daarmee de aanval voortgezet op de top van oktober rond 318 punten.

De Europese Unie zet plannen om Iran nieuwe sancties op te leggen gewoon door, ondanks dat de Perzen een belangrijk oliedoorvoerkanaal dreigen te sluiten als vergeldingsmaatregel. De Iraanse vice-president Mohammad-Reza Rahimi waarschuwde dinsdag dat er “geen druppel olie meer door de Straat van Hormuz komt wanneer het Westen Iran nieuwe sancties oplegt vanwege het atoomprogramma van het land.”

In 2010 importeerde de EU bijna 6% van de olie uit Iran, waarmee het de op vier na grootste leverancier is aan Europa, na Rusland, Noorwegen, Libië en Saudi-Arabië. De toegenomen spanningen bieden kansen voor OlieAlert dat onlangs het record wist aan te scherpen.

De euro maakte een smak toen bekend werd dat het balanstotaal van de Europese Centrale Bank (ECB) met € 2.733 miljard een nieuw record heeft bereikt. De balans van de ECB heeft hiermee in grootte zelfs de balans van de Fed gepasseerd met een slordige € 500 miljard. De ECB overtreft daarmee de praktijken van de Fed, ook al wordt officieel een ‘orthodox’ monetair beleid beleden.

Dagbasis

Nadat de AEX de dalendeweerstandslijn sinds het voorjaar doorbrak, wist de index de stijgendelijn voort te zetten en bereikte zelfs de 310-puntengrens. De AEXheeft daarbij weer een belangrijke stap gezet richting de top van oktober rond 318 punten. Het opwaartse koershiaat, dat eind november is gevormd rond 276 punten, staat ook nog steeds open, wat positief is.

De RSI staat voor de uitdaging om de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’, te passeren en vervolgens ‘overbought’ te worden. Zolang de RSI boven 40% noteert, is de vorming van een ‘bull range’ mogelijk. We krijgen een bevestiging zodra de koopkrachtindicator de 70%-grens passeert.

Uurbasis

De AEX zette na de kerstdagen de aanval in op de top rond 318 punten. De top van begin december werd met succes doorbroken, wat perspectief biedt voor een verdere stijging in combinatie met de hogere bodems sinds eind september.

De RSI zit nog steeds, met een stand ruim boven 40%, comfortabel in een ‘bull range’, waardoor nog steeds op zoek kan worden gegaan naar instapmomenten in de uurgrafiek. Het beeld in de uur- en de daggrafiek is verbeterd. Een terugtest van het uitbraakniveau zou mooie kansen kunnen bieden om winstgevende posities verder uit te breiden.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.