AEX flirt met 330-puntengrens

AEX flirt met 330-puntengrensDe AEX zette het herstel op woensdag door en sloot 1,4% hoger op een stand van 330,65 punten. De index toonde veerkracht door vanaf het laagste punt van dit jaar op te veren en opnieuw boven de neklijn te sluiten. De RSI raakte op dagbasis net niet ‘oversold’ (deze bleef boven 30%), waarna de koopkrachtindicator opveerde. De brand is evenwel nog niet meester, daar de sterk dalende trend van de afgelopen weken c.q. maanden intact is.

Uurbasis

Op uurbasis is het beeld iets verbeterd: nadat de koopkrachtindicator maandag opnieuw in ‘oversold’-gebied (onder 30%) belandde, zette de RSI koers richting 60%. De RSI sloot op uurbasis boven 60% en zal de stijgende lijn moeten voortzetten. Niet alleen zal de ‘bear market range’ moeten worden verlaten, ook de RSI dient bij voorkeur ‘overbought’ te worden. De koershiaten rond 334 punten respectievelijk 341 punten, zijn eveneens uitdagingen die de AEX op zijn pad vindt.

Dagbasis

Met het bereiken van een nieuw dieptepunt voor dit jaar, kreeg de ‘downtrend’ van de afgelopen maanden een nieuwe impuls. Vooralsnog is geen sprake van een hogere top. Daarvoor zal de AEX in ieder geval boven 347 punten moeten uitbreken. 

De koopkrachtindicator scheerde op dagbasis langs de rand van de afgrond, zijnde de 30%-grens. De bovenkant van de ‘bear market range’ (60%) is echter nog lang niet in zicht.

De belangrijke steunzone rond 325/330 punten, die tevens dienst doet als nekzone van een hoofd-schouderpatroon, werd doorbroken. Van een definitieve doorbraak van deze steunzone is geen sprake, aangezien de AEX snel en hard herstelde. De positieve divergentie tussen de RSI (hogere bodems) en de AEX (lagere bodems), is nog steeds een lichtpunt voor de stieren.

Indien de AEX erin slaagt het sterke herstel voort te zetten, kan het zowaar een ‘valse neerwaartse uitbraak’ worden. Dat zou vals zijn voor de beren, want die zullen dan hun posities moeten draaien of in ieder geval moeten dekken. We hebben de afgelopen jaren overigens al diverse valse uitbraken gezien.

Weekbasis

De ‘rode bar’ van vorige week is niet fraai en deze werd op maandag gevolgd door een verdere daling. De dalende trend van de afgelopen maanden heeft middels een nieuwe ‘low’ van dit jaar op 323,06 punten een impuls gekregen. De AEX zal op weekbasis tot boven 340 punten moeten stijgen om de negatieve bar van vorige week te neutraliseren.

De koopkrachtindicator is op weekbasis wat gezakt, maar geeft nog weinig reden om negatief te worden. De RSI is nog steeds boven de gevarenzone van 30%, nadat deze in februari ‘overbought’ (boven 70%) werd.

De lucht is op uurbasis wat geklaard, wat zal moeten doorwerken in de dag- en weekgrafiek. De uitdaging ligt in het doorbreken van de dalende trend van de afgelopen weken. Veel zal afhangen hoe de markten reageren op de uitkomst van de Eurotop die op 21 juli wordt belegd. Het is de vraag wat voor konijn de regeringsleiders nu weer uit de hoge hoed gaan toveren. Hoe dan ook, het zal de Europese belastingbetaler hoogstwaarschijnlijk weer (veel) geld gaan kosten.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.