AEX gedrukt door AkzoNobel

Maandag kwam de AEX-index niet goed uit de verf vanwege een winstwaarschuwing van AkzoNobel. Het verf- en chemieconcern daalde gisteren fors. De AEX hield de schade desalniettemin beperkt en sloot vrijwel onveranderd op een stand van 328,51 punten. De Amsterdamse effectenbeurs test nog steeds de cruciale steunzone 325/330 punten. Een doorbraak van dit belangrijke steunniveau zal het sein op rood zetten.

AEX gedrukt door AkzoNobel

Uurbasis

Op uurbasis is er vooralsnog geen aanleiding om de vlag uit te hangen, al doet de RSI wel verwoede pogingen om uit de gevarenzone te blijven. De koopkrachtindicator noteert weliswaar nog in de ‘bear market range’, maar er is wel sprake van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX. De AEX zal eerst de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken om het korte termijnbeeld te laten verbeteren. Zolang dit korte termijnbeeld niet verbetert, zal het beeld uiteraard ook op de langere ‘time frames’ niet verbeteren.

Dagbasis

De AEX is op een kritiek punt beland, zijnde de steunzone 325/330 punten. Een doorbraak van dit belangrijke steunniveau, zal de dalende trend vanaf februari een nieuwe impuls geven. Dit steunniveau valt samen met het derde Fibonacci ‘retracement level’, gerekend vanaf de bodem in 2010 tot aan de top van februari 2011.

De Relatieve Sterkte Index (RSI) overtuigt op dagbasis allerminst. In juni dook de RSI in het ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarna een flauw herstel plaatsvond. De stieren wijzen op de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX: terwijl de bodems van de AEX lager komen te liggen, lopen de bodems in de RSI op. Een garantie op een herstel van de AEX is dit echter niet.

Weekbasis

Op weekbasis hangt de koopkrachtindicator nog net boven de gevarenzone en wordt het met de week spannender. Een verdere daling van de AEX kan de RSI in de gevarenzone (onder 30%) doen belanden. We houden de ontwikkelingen dan ook zeer scherp in de gaten, want dit biedt unieke kansen. De FuturePortefeuille heeft van de situatie kunnen profiteren en heeft inmiddels het record verder aangescherpt.

Een neergaande markt biedt eveneens kansen, want sterk presterende aandelen kunnen in portefeuille worden opgenomen. De RatioPortefeuille steeg per saldo circa 65,3%, terwijl de EuroStoxx50 sinds begin 2008 38,1% verloor. Indien u eveneens wilt profiteren van de sterk presterende RatioPortefeuille, klik dan hier.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.