FTSE versus AEX

Laatste update:

Volgens diverse politici heeft de euro ons ontzettend veel goeds gebracht. Wanneer we kijken naar de koersontwikkeling van de Engelse FSE 100 index, dan zien we dat de AEX achterblijft bij de Engelse beurs. Hoeveel heeft ons de euro dan opgebracht?

Onverwachte Brexit

De Brexit kwam voor veel beleggers onverwacht. Het bracht een schokgolf teweeg op de beurzen. De bookmakers gingen in de week voor het referendum nog uit van een Bremain. De kans op een Brexit leek erg klein en de uitslag van het referendum verraste dan ook veel beleggers.

Nederlandse beurs blijft ver achter

Wanneer we kijken naar de koersontwikkeling van de Engelse beurs ten opzichte van de Nederlandse beurs, dan zien we dat de Nederlandse beurs ver achterblijft. Heeft de euro ons dan zoveel welvaart gebracht?

Monetaire soevereiniteit inleveren door invoeren euro

De prijs die werd betaald voor de invoering van de euro is hoog. Niet alleen blijft de Nederlandse beurs ver achter, maar Nederland leverde ook de monetaire soevereiniteit in. Nederland heeft niet meer de mogelijkheid om zelfstandig geld bij te drukken, mocht dat nodig zijn.

Argentinië koppelde de peso aan de dollar

We hebben gezien wat het opgeven van de monetaire soevereiniteit voor gevolgen heeft in Argentinië. Argentinië kent gemiddeld iedere zeven jaar een economische en financiële crisis sinds de Argentijnse peso is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Bankencrisis laait opnieuw op

Deutsche bankWe mogen in Nederland tot op heden dus nog van geluk spreken met een crisis sinds de invoering van de euro. Maar als we kijken naar de koersontwikkeling van de banken, dan is de vraag of we niet opnieuw aan de vooravond staan van een nieuwe bankencrisis. De koers van Deutsche Bank scherpt de diepterecords steeds verder aan.

Europees akkoord over pensioenen

De roep om een Nexit wordt daarom de laatste tijd steeds luider. Niet in de laatste plaats omdat politici bezig zijn om de opgebouwde pensioenen in Nederland te verkwanselen. Ineens blijkt dat op 15 juni een akkoord is bereikt over Europese pensioenen. De tekst is echter geheim en er zijn geen notulen…

Nederlands pensioen wordt overgedragen

Het enige dat wordt gemeld is dat het onderhandeling resultaat voor lidstaten met minder ontwikkelde pensioenstelsels een bijdrage levert aan een meer toekomstbestendige inrichting van de oudedagsvoorzieningen. Met andere woorden, het Nederlandse pensioen wordt overgedragen aan landen die geen pensioenen hebben opgebouwd.

Stop met geld verliezen, vergroot uw Financieel IQ

Er zijn talloze manieren om uw Financieel IQ bij te spijkeren. Ik ben auteur van drie boeken:

Handleiding Geld Verdienen met Opties

Handleiding Geld verdienen met Speeders, Sprinters en Turbo’s

Handleiding Geld verdienen met Aandelen

Drie boeken, drie maal in één aanbieding.

De boeken zijn al door duizenden beleggers gelezen. Echter, ik bied nu alle drie boeken tegelijkertijd aan voor de prijs van 1 boek. Profiteer er direct van.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

 

 

2 antwoorden
  1. j dorst 16-04-1942
    j dorst 16-04-1942 zegt:

    hoogste tijd voor nexit, het is een sprookje dat de euro ons voorspoed heeft gebracht,voorbeelden ;
    denemarken , zweden, maar vooral noorwegen,kan nog uren doorschrijven .

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.