AEX gered door ChinezenDe AEX donderde dinsdag met luid geraas richting de belangrijke steunzone rond 325/330 punten. De AEX wist de schade, na de uren durende storing bij Euronext, te beperken en sloot 1,2% lager op 332,16 punten. Begon de index maandag reeds met een neerwaarts koershiaat, dinsdag volgde een tweede ‘gap down’.

Vanwege de PIIGS-landen Italië en Spanje kregen beleggers het Spaans benauwd. De Milanese beurs kelderde andermaal procenten tegelijk, maar wist zowaar het verlies om te buigen in een winst van ruim 1%. Het bericht dat China Europees staatspapier koopt, gaf wat rust. Ierland werd door Moody’s getrakteerd op een verlaging tot de status ‘junk’, de zoveelste Europese junk dus.

De AEX hield het echter niet droog en dook richting de steunzone rond 325/330 punten. Zolang deze steunzone intact is, kan worden gezocht naar instapmomenten. Het is evenwel niet fraai dat de RSI op dagbasis reeds rond 60% opnieuw daalde en daarmee in de ‘bear market range’ gevangen blijft. De RSI bleef gisteren evenwel boven 40% hangen, wat een lichtpuntje is.

Uurbasis

Op uurbasis moest de RSI zeer diep door de knieën en dook ver onder 30%. De RSI veerde vervolgens wat op, maar zolang de koopkrachtindicator onder 60% noteert, is de ‘bear market range’ intact. De RSI zal derhalve sterk moeten opveren om uit deze ‘range’ te breken. Maandag en dinsdag vormde de AEX een tweetal neerwaartse ‘gaps’, wat geen sterk teken is. Deze koershiaten zullen in ieder geval moeten worden gesloten, willen de stieren weer in het zadel komen.

Dagbasis

De AEX herstelde de voorgaande weken sterk vanaf de 325/330-puntenzone, maar werd door de 345-puntengrens in zijn opmars gestuit. De AEX ketste af op de dalende weerstandslijn en vormde vanaf begin april opnieuw een lagere top.

De ‘negatieve reversal’ (lagere toppen bij de AEX en hogere toppen bij de RSI), gaf reeds aan dat de uitslaande Europese brand nog niet meester is. De AEX zal op zijn minst de 350-puntengrens moeten doorbreken om dit patroon onschadelijk te maken.

Weekbasis

Op weekbasis geeft de RSI een neutraal beeld aan met een waarde rond 40%. De steunzone 325/330 punten werd andermaal aan een zware test onderworpen. Zolang deze belangrijke steungrens intact is, kan op zoek worden gegaan naar koopkansen. Een doorbraak van deze steunzone zal de lichten evenwel op rood doen springen.

Voor abonnees van de RatioPortefeuille biedt de huidige correctie instapkansen. Sterk presterende aandelen kunnen worden (bij)gekocht. Sterk presterende ‘La crème de la crème-fondsen die deel uitmaken van de RatioPortefeuille hebben een buitengewoon goede staat van dienst.

De RatioPortefeuille behaalde sinds februari 2008 een rendement van 66,8%, terwijl de EuroStoxx50 niet minder dan 38,8% verloor, een ‘outperformance’ van 105,6%. Bovendien ontvangt u tijdelijk 6 flessen rosé cadeau (geen Italiaanse of Spaanse, maar Zuid-Afrikaanse). Klik hier voor meer informatie.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.