De AEX daalde woensdag tot 334,04 punten en kwam daarmee opnieuw in de buurt van het laagste punt van 2011. Vorige week werd het dieptepunt voor dit jaar bereikt op 333,08 punten. De Grieken blijven de gemoederen bezighouden. Gisteren gingen er alweer tienduizenden Grieken de straat op om tegen de bezuinigingen te demonstreren.

AEX geteisterd door stakende Grieken

De AEX daalde woensdag tot 334,04 punten en kwam daarmee in de buurt van laagste punt van 2011.

De kans is groot dat de eurolanden wederom goed geld naar kwaad geld gaan gooien, middels een nieuwe lening aan Griekenland van tussen € 80 miljard tot € 100 miljard. In 2010 fourneerden de eurolanden en het IMF ook al € 100 miljard aan Griekenland. Daarnaast stevenen de eurolanden af op ‘herprofilering’ van de Griekse leningen, oftewel het verlengen van de looptijd van de oude leningen. Ook de Amerikaanse industrie, de woningmarkt en de inflatie drukten het sentiment.

Uurgrafiek

Op uurbasis zit de AEX gevangen in een nauwe ‘trading range’ van circa 5 punten. De AEX is er niet in geslaagd om de 338 puntengrens te doorbreken. Het begin juni neerwaarts gevormd koershiaat rond 344 punten staat nog steeds open.

De RSI laat op uurbasis een bemoedigende ontwikkeling zien: de bodems van de RSI worden op een steeds hoger niveau gevormd. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI duidde eerder deze week al op toenemende koopkracht. De AEX bereikte weliswaar nieuwe dieptepunten, maar de koopkrachtindicator vormde daarentegen hogere bodems.

Daggrafiek

De hardnekkig dalende trend van de afgelopen maanden is nog intact. Het volgende belangrijke dieptepunt ligt tussen 325 en 330 punten. Dit steunniveau komt overeen met de ‘lows’ van november/december vorig jaar.

Dat vorige week de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis onder 30% (‘oversold’-gebied) dook, duidt op storm. Zolang de RSI onder 60% noteert, blijft de RSI in een ‘bear market range’. Bovendien vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde een vlak lopende curve. Op dagbasis is er evenwel sprake van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, wat een aanknopingspunt voor de stieren zou kunnen zijn.

Correcties zoals de huidige, bieden beleggers kans om sterk presterende aandelen in portefeuille op te nemen. De RatioPortefeuille selecteert dergelijke fondsen en wist de afgelopen maanden zelfs tijdens correcties het recordniveau aan te scherpen.

Sterk presterende fondsen, die deel uitmaken van de RatioPortefeuille, daalden minder hard of hielden het hoofd boven water. Dit soort fondsen kunnen de stijgende lijn vervolgens oppakken, zodra de storm op de aandelenbeurzen is gaan liggen. De AEX zal in ieder geval de 338-puntengrens moeten doorbreken om het beeld te doen verbeteren.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.