AEX gevangen in de consolidatiedriehoekDe AEX kabbelde vrijdag de week uit op een stand van 294,03 punten (-0,2%). Vorige week testte de AEX het 38,2% Fibonacci-steunniveau en wist daar boven te sluiten. Ondanks het herstel van de voorgaande handelsdagen, blijft de AEX gevangen in de consolidatiedriehoek. Deze driehoek wordt gevormd door de stijgende steunlijn vanaf de bodem in oktober en de dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar.
Meer dan 65% van de ondervraagde Grieken denkt niet dat Griekenland de schuldencrisis te boven zal komen en dat hun land afstevent op een faillissement. Er blijkt weinig draagvlak voor de nieuwe Griekse regering van premier Loukas Papadimos. Circa 55% liet weten dat de regering van nationale eenheid die begin november is gevormd “net zo slecht” is als verwacht of zelfs “slechter”.

Dagbasis

De AEX veerde vorige week op rond 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december. De AEX doorbrak weliswaar dit niveau, maar wist vervolgens toch weer te herstellen.

De index nam vorige week wat gas terug en corrigeerde daarbij binnen de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 270 punten van eind november. Het opwaartse koershiaat dat eind november is gevormd rond 276 punten staat nog steeds open.

Zolang de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt rond 256 punten intact is, behoort een aanval op de top van 318 punten tot de mogelijkheden. Een eerste aanzet zou een doorbraak van de dalende weerstandslijn vanaf de top rond 318 punten zijn. Kortom, de strijd tussen de beren en de stieren is nog onbeslist, wat de consolidatiedriehoek goed illustreert.

De RSI zal eveneens de stijgende lijn dienen in te zetten vanaf de huidige neutrale zone rond 50%. Het zou een teken van kracht zijn indien de koopkrachtindicator de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de ‘bear range’ weet te doorbreken. Een RSI boven 40% biedt hoop op de vorming van een ‘bull range’.
 

Uurbasis

De AEX veerde vorige week op rond het 38,2% Fibonacci-steunniveau. Het is een positief signaal dat de index niet verder daalde, al zal de dalende weerstandslijn vanaf de top sinds eind oktober nog moeten worden geslecht.

De RSI ging vorige week diep door de knieën en veerde vervolgens op vanaf het oversold gebied (onder 30%). De koopkrachtindicator zal in ieder geval de 60%-grens moeten passeren om de ‘bear range’ te verlaten. Zolang de RSI in deze zone bivakkeert, is dit een veeg teken voor het verdere verloop van de AEX.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.