AEX gevangen in gevarendriehoekDe AEX weet zich maar niet te ontworstelen aan de (gevaren)driehoek. De index zit al maanden gevangen en wordt steeds verder in de hoek gedreven. De kans wordt hierdoor steeds groter dat de index richting gaat kiezen.

Het patroon van lagere toppen en dito bodems sinds medio maart is geen goed teken. De druk op de stijgende steunlijn wordt hierdoor steeds groter. Belangrijke steunniveaus om in de gaten te houden zijn te vinden rond 338 punten respectievelijk 333 punten.

De AEX zal in ieder geval de dalende weerstandslijn vanaf de toppen van dit jaar moeten doorbreken om een aanval te kunnen inzetten op de top rond 359 punten. Een lagere top rond 352 punten moet dan natuurlijk eerst worden gepasseerd.

De relatief sterke DAX begint ook haarscheurtjes te vertonen, door de dieptepunten van dit jaar aan te scherpen. De Duitse index heeft nog wel een pluspunt ten opzichte van de AEX-index door een hogere top te laten zien in maart. De ‘uptrend’ sinds de zomermaanden van vorig jaar van beide indices is nog intact.

De koersontwikkelingen van de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever, die samen meer dan 30% van de AEX uitmaken, zijn van groot belang. RDS ‘hangt’ boven een zeer belangrijke steunzone van € 24. Een doorbraak van dit niveau zou de AEX een forse duw naar beneden kunnen geven.

We stelden vorige week al dat de situatie in Amerika ter vergelijken is met een ‘mijnenveld’. Ook daar begint de stijgende trend te haperen. Zo bereikte de winst van ‘corporate America’, deel uitmakend van de S&P 500, een laagste dieptepunt in ruim 17 maanden. Dit terwijl de brede Amerikaanse index deze maand nog een ‘all time high’-record wist te vestigen. Dit duidt dus op ernstige divergentie.

Een andere divergentie is die tussen de ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index, en de Dow Jones Transportation Index. Vanuit de klassieke Dow-theorie, dienen deze indices elkaars trend te bevestigen, in dit geval omhoog. De Dow Jones Transportation Index zit sinds maart echter in een dalende trend.

Als we de koersontwikkeling van middelgrote Europese fondsen, de Euronext 150-indexfondsen, afzetten tegen de Europese ‘large caps’ (Eurotop 100), dan zien we ook al divergentie. De middelgrote fondsen laten het al sinds het begin van dit jaar afweten.

De korte opleving van de AEX vanaf de cyclusbodem in de dag- en weekgrafiek, die beide al na 2 ‘bars’ eindigden, zijn ook duidelijke waarschuwingen. Hoe eerder de top, hoe groter de strop. De langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek, ogen nog steeds dreigend. Als het beeld van deze ‘time frames’ gaat verslechteren, dan kunnen we ons de komende maanden en kwartalen opmaken voor lagere koersen.

We mogen pas ‘volle bak’ short als we een duidelijke ‘break’ van de markt zien. Dat betekent dus een doorbraak van 338 punten en vervolgens 333 punten. Kortom, we zitten op het vinkentouw om de ‘trekker over te halen’ als dat nodig is.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

2 antwoorden
  1. Harm van Wijk
    Harm van Wijk zegt:

    Hallo Ron, Aegon weegt maar 3.07% en ING 8.62%. Royal Dutch Shell met 14.86% en Unilever met 15.78% wegen dus veel zwaarder.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.