AEX gevangen tussen Fibonacci ‘retracement levels’

AEX gevangen tussen Fibonacci ‘retracement levels’De AEX wist dinsdag de stijgende lijn niet voort te zetten en dook weer onder de 330-puntengrens. De afgelopen weken bewoog de AEX tussen diverse Fibonacci ‘retracement levels’. Zo veerde de index op vanaf het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Dit (derde) Fibonacci-niveau wordt berekend vanaf de bodem tot aan de top van maart.

Daarmee werd mogelijk een hogere bodem gevormd ten opzichte van het dieptepunt van maart rond 316 punten. Dinsdag stuitte de AEX echter op een ander Fibonacci ‘retracement level’, berekend op basis van de ‘high’ rond 337 punten en de ‘low’ rond 324 punten.

Spanje en Italië haalden gisteren zonder veel moeite geld op middels veilingen van staatsobligaties. Het rendement op de 2-jarige obligatie zonder couponrente, een zogenoemde ‘zero coupon bond’, die Italië uitgaf, daalde daarbij naar het laagste niveau (circa 2,35%) sinds november 2010. Spanje veilde voor € 2,6 miljard aan kortlopende staatsobligaties.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX veerde begin maart op vanaf circa 316 punten en scherpte vervolgens het jaarrecord verder aan boven 337 punten. Daarna nam de index gas terug richting het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’. Dit niveau, wat wordt berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart, heeft steun geboden. Dinsdag strandde de AEX echter op het derde Fibonacci ‘retracement level’, gemeten vanaf de top rond 337 punten en het dieptepunt van vorige week rond 324 punten.

De RSI blijft gevangen in de ‘bull range’, al wil de koopkrachtindicator maar niet ‘overbought’ worden. De RSI heeft de 70%-grens sinds eind 2010 niet meer overschreden.

Uurbasis

De rally, die de AEX richting het jaarrecord rond 337 punten bracht, werd vorige week gevolgd door een correctie richting 324 punten. De AEX vormde een neerwaarts koershiaat onder 335 punten, wat een aanval betekent van de beren.

Ondanks het krachtige herstel van maandag, is het gevaar nog niet geweken. De RSI veerde vanuit ‘oversold’-gebied op tot boven 60%. De AEX vormde dinsdag een lagere top, waarbij een ‘negatieve reversal’-patroon werd gevormd.

Het zou een positief teken zijn als de index rond 324 punten een hogere bodem heeft weten te vormen. Rond dit niveau ligt het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’, berekend vanaf de ‘low’ tot aan de ‘high’ van maart. De AEX staat voor de uitdaging om de ‘gap’ rond 335 punten te sluiten en een hogere top te vormen boven 337 punten. Vooralsnog zet het derde Fibonacci ‘retracement level’ rond 332 punten de AEX een voet dwars.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.