Laatste update:

AEX in gevarendriehoekDe AEX lijkt als een magneet door de 400-puntengrens aangetrokken. De afgelopen weken dook de AEX veelvuldig onder deze psychologische grens, maar wist toch steeds weer op te veren.

Na een ‘V-spike’ eerder deze week heeft de AEX een dagcyclusbodem geplaatst. De lagere top ten opzichte van de top rond 409 punten eerder dit jaar, is evenwel nog niet onschadelijk gemaakt. De AEX veerde krachtig op en vormde daarbij een hogere bodem ruim boven de 375/380-puntensteunzone.

Vanwege de wilde swings is het beeld nog steeds neutraal. De AEX zit nu klem in een (gevaren)driehoek. De rare ‘strapatsen’ van Putin, die met veel spierballenvertoon liet zien dat met Rusland niet moet worden gespot, zaaiden slechts kortstondig paniek op de aandelenmarkten.

Beleggers van de RatioPortefeuille, TopPortefeuille en DividendPortefeuille bijvoorbeeld, die al jaren long zitten in de markt, kunnen nog steeds rustig achterover leunen in de fauteuil. De winsten worden opeengestapeld en record na record wordt aangescherpt.

De stijgende trend van de AEX is nog steeds ongeschonden. Sinds de zomermaanden van 2012 veerde de AEX veelvuldig op vanaf de lange voortschrijdende gemiddelden op weekbasis die als steunzone fungeerden.

De AEX is inmiddels een nieuwe dagcyclus begonnen, wat dus smaakt naar meer. Of de index in staat is om een succesvolle aanval te doen op de top van dit jaar, valt echter nog te bezien. Als de AEX niet door de top rond 409 punten weet te breken, dan is het oppassen geblazen.

Niet voor niets heeft BeursBulletin een aantal putopties gekocht als goedkope brandverzekering. Het uitbreken van een brand, zoals we in Oekraïne hebben gezien, kan zomaar weer plaatsvinden.

Uiteraard hoeven niet alle fiches van tafel worden gehaald, maar enige neerwaartse bescherming is geen overbodige luxe. Zolang de steunzone rond 375/380 punten intact is, kunnen longposities worden aangehouden. Een ernstige waarschuwing zal echter worden afgegeven als de AEX aan de onderkant van de driehoek uitbreekt.

We zitten in ieder geval op het puntje van de stoel om actie te ondernemen zodra een neerwaartse uitbraak een feit is. Zolang dat niet het geval is, sluiten we een aanval op de top rond 409 punten niet uit. Desalniettemin wordt het nog een aanzienlijke klus voor de stieren om de beurzen verder omhoog te stuwen: de lange termijncycli wegen steeds zwaarder op de markt.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.