AEX heeft dieptepunt van 2012 in het vizier

AEX heeft dieptepunt van 2012 inhet vizier  De AEX eindigde dinsdag, na het lange paasweekeinde, op het laagste punt sinds medio januari. De dalende trend sinds 16 maart heeft een nieuwe impuls gekregen. De AEX heeft het dieptepunt van 2012 van 305,55 punten in het vizier. De RSI is opnieuw in de gevarenzone (30%) gekomen. Een stand onder deze grens betekent dat de koopkrachtindicator ‘oversold’ is geworden en daarmee is de ‘bear range’ bevestigd. Kortom, voor de korte termijn zitten de beren nog steeds stevig in het zadel.

De grootste economieën in de wereld zullen de komende maanden een sterkere groei laten zien, waarbij de Verenigde Staten en Japan de kar treken. Volgens de index van leidende economische indicatoren van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), steeg de index in februari naar een stand van 100,5 van 100,3 in januari.

Het is de 4de maand op rij dat de graadmeter stijgt. Volgens de OESO tonen de Amerikaanse en de Japanse economieën duidelijke tekenen van herstel. Brazilië, India, Rusland en met name China (BRIC) laten positievere signalen zien dan bij de meting een maand eerder, aldus de OESO.

Dagbasis

De dalende trend vanaf het jaarrecord rond 337 punten kreeg dinsdag een nieuwe impuls. Daarbij is het dieptepunt van dit jaar rond 305 punten in zicht gekomen. Op dagbasis staat het koershiaat rond 322 punten nog steeds open.

De RSI gaf al eerder waarschuwingssignalen af door maar niet ‘overbought’ te worden. De koopkrachtindicator daalde op dagbasis in rap tempo tot onder de 30%-grens, die de gevarenzone markeert.

Uurbasis

De AEX weet maar niet te ontsnappen uit de dalende trend sinds medio maart. De neerwaartse koershiaten op uurbasis rond 335 punten, 322 punten en de nieuwe ‘gap’ rond 315 punten zijn tekenen dat de beren aan zet zijn.

De RSI belandde ook op uurbasis opnieuw in het ‘oversold’-gebied (onder de 30%-grens). De AEX vormde de afgelopen weken een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde. Daarmee ontstond een ‘negatieve reversal’-patroon.

Het is voor de stieren zaak om de dalende tendens om te buigen. Daarvoor zal de RSI in ieder geval weer boven 60% moeten komen. Ook zal de index de dalende trend sinds medio mei moeten doorbreken.

De AEX zit nog steeds in een ‘voorjaarsdip’ en is hard op weg richting de ‘low’ van dit jaar. De index corrigeert binnen de stijgende trend die we sinds eind 2011 kunnen optekenen, maar heeft aardig wat dalingsruimte voor dat de trend is gekeerd.

Veel hangt af van de 305-puntengrens: blijft deze intact, dan is er weinig aan de hand. Een doorbraak van deze steungrens zal een verdere daling kunnen inluiden. De 300-puntengrens zal dan een verdere daling moeten zien te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.