AEX heeft last van Cyprus
De rapen zijn gaar: Cyprus bevindt zich aan de rand van de afgrond en een exit uit de eurozone wordt overwogen. Maandagochtend dook de AEX hierdoor onder 350 punten, waarmee een lagere top rond 356 punten lijkt te zijn gezet. Geen sterk signaal.
Sinds de start van de crisis in 2007 zijn honderden miljarden euro’s in banken en landen gestoken en werd het depositogarantiestelsel opgetrokken naar 100.000 euro om daarmee de (kleinere) spaarders gerust te stellen.
In 1 weekend werd dit alles teniet gedaan door de eis dat beslag zou worden gelegd op (een deel van) het spaargeld van Cyprus. Het signaal dat daarmee wordt gegeven aan de spaarders in Italië, Spanje, Portugal, maar natuurlijk ook in Nederland en België, is dat als de crisis voortdendert, uw geld op de bank niet veilig is. Dat kan een bankrun tot gevolg hebben, waardoor opnieuw banken gered moeten gaan worden.
De Europese politici stapelen fout op fout en de crisis, die alweer 6 jaar oud is, heeft inmiddels honderden miljarden euro’s gekost, zonder dat er ook maar iets is opgelost. De belastingverhogingen en (dreigende) confiscaties dragen ook niet echt bij aan een snel herstel. Het vertrouwen neemt af en de onzekerheid neemt steeds verder toe.
Een lagere top bij de AEX duidt erop dat de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar aan kracht afneemt. Het doorbreken van de bodems rond 333 punten respectievelijk 320 punten, zou een negatief signaal afgeven. Vooralsnog noteert de AEX-index nog boven de voorgaande bodems, zodat sprake is van een neutraal beeld.
Eind februari werd een dieptepunt voor dit jaar rond 333 punten bereikt, waarmee een cyclusbodem werd gevormd. Vervolgens herstelde de index sterk. Donderdag tellen we de 16de bar, wat impliceert dat op dagbasis de cyclus op zijn einde loopt.
DeAEX cyclusbodem op dagbasis valt samen met de weekcyclusbodem. Van een overtuigend vervolg van de krachtige stijging in de eerste week, is geen sprake. Al weken gaat de AEX per saldo geen kant op, wat natuurlijk geen sterk teken is.
De penibele staat van de langere ‘time frames’, zoals de kwartaal- en maandgrafiek, hangt nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven de markt. Nog ruim een week te gaan en dan hebben deze ‘time frames’ weer een bar voltooid, zodat de kans op de vorming van een nieuwe bodem steeds waarschijnlijk wordt.
Cyprus lijkt voor de Amerikanen een ‘ver van mijn bed show’. Diverse Amerikaanse indices hebben het ‘all time high’-niveau in het vizier of zelfs al bereikt. De ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index, heeft de top van 2007 allang overschreden en noteert ver boven 14.000 punten, een stijging van ruim 100% ten opzichte van 2009.
De Duitse DAX schurkt tegen het hoogste punt aller tijden aan. De weg van de minste weerstand van de Duitse index is nog steeds opwaarts. De vraag is natuurlijk of de Duitsers in staat zijn om ook het ‘all time high-niveau’ te bereiken, gezien het feit dat Duitse banken in totaal 141 miljard euro aan vorderingen hebben uitstaan in Cyprus.
De AEX staat nog circa 50% onder de ‘all time high’ en zal er allereerst in moeten slagen om de top van dit jaar rond 359 punten te overschrijden. Dat zou al een prestatie op zich zijn, helemaal met de onzekerheid over Cyprus en de Europese spaargelden. Of zouden alle spaarders hun spaargeld nu in aandelen gaan steken? Beleggen lijkt nu immers ineens veiliger dan sparen.
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl
Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!