AEX heeft moeite met weerstand rond 313 punten De AEX wist op Koninginnedag niet af te rekenen met de weerstand rond 313 punten. Dit niveau is van zeer groot belang en markeert de top die op 17 april werd bereikt. Nadat een dieptepunt werd aangetikt rond 300 punten is de aanval opnieuw geopend op deze belangrijke top. De dalende trend sinds medio maart is nog steeds intact. Als de top rond 313 punten niet kan worden overschreden, dan is er een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd, wat een nieuwe aanval uitlokt op de 300-puntengrens.

Vrijdag verlaagde kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen naar het BBB+. Maandag werd bekend dat er 11 Spaanse banken zijn afgewaardeerd. Spanje lijkt nog niet uit de problemen. Ondertussen bereikte de DowJones de hoogste stand sinds december 2007.

Dagbasis

De aanvalspoging op de top rond 313 punten wordt door ons met zeer veel interesse gevolgd. Bij het passeren van deze top zal de dalende trend van afgelopen maand worden verlaten. Daarmee zou de weekcyclus voltooid zijn.

Aangezien het eerste deel van een cyclus het meest ‘bullish’ is, mag dan het nodige vuurwerk worden verwacht. Zover is het echter nog niet. De daggrafiek laat gemengde signalen zien, dus we nemen nog een afwachtende houding aan.

De 300-puntengrens markeert de onderkant van de consolidatiefase van de AEX. Hieronder zou een daling tot het 61,8% ‘retracement level’ rond 295 punten mogen worden verwacht. Een volgende steun vinden we rond 291 punten, waar de AEX in december 2011 opveerde.

Aangezien het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds daalt en de koopkrachtindicator zich nog steeds in een ‘bear range’ bevindt, blijven we voorzichtig. Begin april werd de RSI zelfs opnieuw ‘oversold’. De RSI zal door de 60%-grens moeten breken om de ‘bear range’ te verlaten. De positieve divergentie is een start, maar dient wel te worden gevolgd door meer koopkracht.

Uurbasis

Op uurbasis wist de RSI niet ‘overbought’ te worden, wat aangeeft dat er nog geen kracht achter de stijging zit. De top rond 313 punten is ook voor de uurgrafiek cruciaal. Een lagere top laat de alarmbellen weer rinkelen.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.