AEX herstelt in consolidatiedriehoek

AEX herstelt in consolidatiedriehoekDe AEX stond begin deze week zwaar onder druk en bereikte een dieptepunt voor dit jaar rond 281 punten. De index wist vervolgens een sterk herstel in te zetten. Daarmee lijkt de AEX een hogere bodem te vormen ten opzichte van de bodems die sinds september zijn gevormd.

Het is echter nog te vroeg om de vlag uit te hangen. De index zit namelijk klem in een meerjarige consolidatiedriehoek. Deze wordt gevormd door de stijgende steunlijn uit 2009 en de dalende weerstandslijn uit 2007. Daarbinnen zit de AEX klem tussen de stijgende steunlijn uit het najaar en de dalende weerstandslijn uit maart.

De AEX lijkt weer op weg richting de top van de voorgaande week rond 297 punten. Het herstel kunnen we echter aanmerken als een counterbeweging binnen de ‘downtrend’ die in maart is ingezet. Veel heeft het dus nog niet om het lijf.

Aan de bovenkant heeft de index een enorm zware uitdaging rond de 297-puntengrens, waar de AEX al meerdere malen is stukgelopen. Een doorbraak van deze weerstand zou een positief signaal zijn, want daarmee zou deze dalende trend worden doorbroken.

Een doorbraak van de 270- of de 280-puntengrens zou een impuls aan de dalende trend geven. Als daarentegen de 297-puntengrens wordt gepasseerd, dan betekent dit een impuls van het ingezette herstel richting de 300-puntengrens.

We zitten sterk presterende fondsen ‘long’ en zwakke aandelen en indices ‘short’. Zolang de dalende trend van de afgelopen maanden intact is, zijn shortposities noodzakelijk om het neerwaarts risico af te dekken. We hebben de afgelopen jaren immers veelvuldig gezien dat er nog een trein (vanuit het Zuiden) kan komen.

We willen eerst bevestigd zien dat de week- en dagcyclus nieuwe bodems hebben gevormd. Op 18 mei stond er al één, maar na een kortstondig herstel, volgde weer een klap. De eerste fase van een cyclus is het meest ‘bullish’. Het is bemoedigend dat op de kortere ‘time frames’ het beeld is verbeterd. Nu zal dit herstel moeten doorzetten op de langere ‘time frames’.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.