De AEX zette dinsdag een herstel in binnen de dalende trend en sloot 1% hoger op 337,52 punten. De AEX-index tikte vorige week het dieptepunt voor dit jaar aan op 333,08 punten. Het is bemoedigend dat de AEX niet verder wegzakte.

AEX herstelt in dalende trend 2011
AEX herstelt in dalende trend 2011

Het Griekse drama werd opmerkelijk gemakkelijk terzijde geschoven. Beleggers reageerden laconiek op de verdere afwaardering van de Griekse ‘credit rating’ door Standard&Poor’s. De Griekse tienjaarsrente gierde door het dak, waardoor de ‘spread’ tussen de Griekse 10 jaarsobligatie en ‘veilige’ Duitse 10-jarige staatslening (de Bund) opliep tot zelfs boven 1400 basispunten.

Uurgrafiek

Op uurbasis is het beeld verbeterd en heeft de AEX de jacht op de 338 puntengrens geopend. De AEX zal evenwel de dalende weerstandslijn vanaf mei moeten doorbreken en het neerwaarts koershiaat rond 344 punten moeten sluiten, om het beeld op uurbasis te laten verbeteren.

De RSI doet verwoede pogingen om uit de ‘bear market range’ (onder 60%) te breken. De positieve divergentie tussen de AEX en de RSI duidde al op toenemende koopkracht. De AEX bereikte weliswaar nieuwe dieptepunten, maar de koopkrachtindicator vormde daarbij hogere bodems.

Daggrafiek

De hardnekkig dalende trend is nog steeds actueel, ondanks het herstel van dinsdag. Het volgende belangrijke dieptepunt ligt tussen 325 en 330 punten. Dit steunniveau komt overeen met de ‘lows’ van november/december vorig jaar.

Dat vorige week de Relatieve Sterkte Index (RSI) op dagbasis onder 30% dook, geeft aan dat de koopkrachtindicator in de gevarenzone belandde. Zolang de RSI onder 60% noteert, blijft de RSI in een ‘bear market range’. Bovendien vertoont het 200-daags voortschrijdend gemiddelde inmiddels een vlakke curve, wat ook geen reclame is. Een positief punt is dat op dagbasis sprake is van positieve divergentie tussen de RSI en de AEX, waaruit de stieren moed kunnen putten.

Weekgrafiek

Op weekbasis staan de seinen op oranje, daar de koopkrachtindicator de 40%-grens heeft doorbroken. De ‘bull market range’ werd hiermee verlaten, waardoor verhoogde dijkbewaking noodzakelijk is. Indien de RSI onder de 30%-grens duikt, dan wordt de ‘bear market range’ bevestigd. De AEX zal spoedig een herstel moeten inzetten om dit scenario af te wenden. Het is bemoedigend dat de AEX boven het dieptepunt van vorige week rond 333 punten noteert.

Een dalende markt biedt evenwel ook kansen: sterke aandelen kunnen selectief in portefeuille worden opgenomen, danwel worden toegevoegd. De RatioPortefeuille wist de afgelopen maanden tijdens een correctie het recordniveau aan te scherpen.

Sterk presterende fondsen, die deel uitmaken van deze portefeuille, zijn minder sterk gecorrigeerd of bleven liggen. Zodra de markt opnieuw aantrekt, kunnen deze aandelen de stijgende lijn wederom voortzetten. Dinsdag zette de AEX een stap in de goede richting door opnieuw in de aanval te gaan op de 338-puntengrens.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.