Laatste update:

AEX herstelt in dalende trend De AEX koerste daags na de bijeenkomst van de besluiteloze euroleiders hoger. De AEX herstelde daarmee binnen de dalende trend, die in maart werd ingezet. De index zou een (hogere) bodem kunnen hebben gevormd, al is er nog geen sprake van ongebreideld optimisme. Het dieptepunt voor dit jaar ligt rond 287 punten en mag niet gepasseerd worden, wil de AEX een nieuwe impuls voor de ‘downtrend’ vermijden.

In Nederland is de werkloosheid opgelopen tot 489.000 personen, 6,2% vande beroepsbevolking. De privatesector van de eurozone is in mei verder in mineur geraakt vanwege een opdrogende orderinstroom. Econoom Tim Moore van het Britse onderzoeksbureau Markit stelde: “Door de zwakte in de Duitse industrie is de gehele economie van het land voor het eerst sinds november gekrompen”.

Duitsland had een groot effect op de inkoopmanagersindex (PMI) die Markit samenstelde voor de eurozone. De samengestelde PMI, waarin de dienstensector en de industrie zijn verwerkt, daalde van 46,7 inapril tot 45,9 inmei. Het betreft de laagste stand sinds juni 2009.  Een stand onder 50 duidt op een krimpende economie.

Dagbasis

De AEX hield donderdag stand boven de ‘low’ rond 287 punten, al is de dalende trend sinds maart nog steeds intact. Dit dieptepunt is van cruciaal belang: als de AEX deze ‘low’ doorbreekt, dan krijgt de dalende trend sinds maart een nieuwe impuls.

De paniek is groot in Europa, waardoor de euro daalde naar een dieptepunt voor dit jaar rond $ 1,25. Desalniettemin wist de AEX op te veren vanaf het dieptepunt voor dit jaar. Eerder deze week deed de index een herstelpoging, maar strandde alweer onder 297 punten.

Toch is het voor de AEX nog mogelijk om een hogere bodem te vormen sinds het najaar van 2011. De index zal vervolgens de dalende trend sinds maart moeten doorbreken.

De week- en dagcyclus zitten nog steeds in de laatste fase die het meest ‘bearish’ is. De risicoaversie van beleggers blijkt ook uit de vlucht in ‘veilig gewaande havens’ zoals de Duitse Bunds. Gisteren stegen de Bunds naar een nieuw recordniveau, waardoor de rente naar een nieuw dieptepunt is gedaald.

De RSI flirtte deze week met de 30%-grens, maar zette een herstel in vanaf dat niveau. De koopkracht indicator laat vanaf maart per saldo lagere toppen zien, terwijl de ‘bear range’ intact is. De RSI zal boven 60% moeten komen om in ieder geval uit deze zone te breken.

Uurbasis

De AEX is sinds 18 mei op uurbasis bezig met een stijgende trend, met een top onder 297 punten. Het neerwaarts koershiaat rond 305 punten is nog steeds niet gedicht. Ook vormde de AEX nog een neerwaartse ‘gap’ onder 296 punten. Hierdoor werd tevens een ‘negatieve reversal’-patroon gevormd. Pas als de AEX een dubbele danwel hogere bodem weet te vormen, waarbij het dieptepunt van vorige week dus belangrijk is, kunnen we weer long posities innemen.

De dag- en de uurgrafiek hebben nog geen (duidelijk) signaal afgegeven dat de kust weer veilig is. Zodra in deze ‘time frames’ het startsein wordt gegeven dat de bodem is gezet, is de weekcyclus voltooid. De indicatoren noteren rond niveaus waar een bodem mag worden verwacht.  Het blijft echter wachten op het eerste deel van de nieuwe cyclus, dat het meest positief is.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.