Laatste update:

AEX herstelt in dalende trendDe AEX veerde op binnen de dalende trend die medio maart werd ingezet. Het patroon van lagere toppen en lagere bodems zal gebroken moeten worden om deze dalende trend te verlaten.

Het opmerkelijke herstel dat woensdag werd ingezet, is een stap in de goede richting, maar de lucht is nog niet geklaard. Belangrijke uitdagingen zijn de toppen rond 353 punten en 356 punten voordat een aanval op de top van dit jaar rond 359 punten kan worden ingezet.

Het is een veeg teken dat de AEX een lagere top ten opzichte van januari heeft gevormd. De index kan daarmee in het rijtje van Zuidelijke indices, de Italiaanse MIB, de Spaanse IBEX en de Portugese PSI worden geschaard.

Opvallend is het contrast ten opzichte van de ‘sterkere’ Belgische Bel20, de Franse CAC40 of de Duitse DAX. Laatstgenoemde indices lieten een hogere top zien in maart. Wat de AEX wel met deze indices gemeen heeft, zijn de hogere bodems sinds de zomermaanden van vorig jaar.

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt op een mijnenveld te lopen: de winst van ‘corporate America’, deel uitmakend van de S&P 500, bereikte een 17-maands dieptepunt. Daarentegen scherpte de S&P 500-index moeiteloos het ‘all time high’-record verder aan. Een waarschuwing is dus op zijn plaats.

Ook de divergentie tussen de ‘moeder aller indices’, de Dow Jones Index, en de Dow Jones Transportation Index is geen reclame. Deze indices dienen elkaars trends te bevestigen. Zolang de Dow Jones Transportation Index de top van dit jaar niet heeft gepasseerd, blijft het oppassen geblazen.

De grote vraag is natuurlijk of Amerika Europa omhoog kan trekken of dat Europa uiteindelijk Amerika mee naar beneden trekt. Als de Amerikaanse markten terugvallen, dan zou dat geen stimulans zijn voor de Europese aandelenmarkten om verder te stijgen.

Als we de koersontwikkeling van middelgrote Europese fondsen, verenigd in de Euronext 150-index, afzetten tegen de Europese ‘large caps’, dan zien we ook divergentie. De middelgrote fondsen zitten sinds het begin van dit jaar in een dalende trend.

Kortom, van een eenduidig positief beeld is geen sprake. De korte opleving van deAEX vanaf de cyclusbodem eind maart is niet bemoedigend. De AEX vormde al na 2 ‘bars’ een top, wat een zeer zwak teken is. De langere ‘time frames’, de kwartaal- en maandgrafiek, blijven als een ‘zwaard van Damocles’ boven de markt hangen.

Als het beeld van deze ‘time frames’ gaat verslechteren, dan kunnen we ons de komende maanden en kwartalen opmaken voor lagere koersen. We mogen echter nog niet op grote schaal short. Daarvoor moeten we op een duidelijke ‘break’ van de markt wachten.

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. Daarnaast is hij senior vermogensbeheer bij Kairos Asset Management in Huizen en fondsbeheerder van het BeursBulletin Beleggingsfonds. De auteur heeft middels het BeursBulletin Beleggingsfonds diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.