AEX herstelt in dalende trend

AEX herstelt in dalende trendDe AEX eindigde maandag 0,6% hoger op 293,70 punten. De AEX kroop voorzichtig richting de 300-puntengrens, maar noteert nog wel onder het hoogste punt van vorige week van 298,24 punten. Het herstel van de AEX is bemoedigend, maar vindt wel plaats binnen de sterk dalende trend van de afgelopen maanden. De AEX kan aanzienlijk herstellen voordat deze ‘downtrend’ is doorbroken.

De Europese Centrale Bank (ECB) kocht vorige week voor een recordbedrag van € 22 miljard euro aan staatsobligaties op. Dit is het grootste bedrag sinds mei vorig jaar, toen de reddingpoging van de euro werd gestart. De rentes van de diverse landen die wankelen, kwamen hierdoor wat tot rust. Olli Rehn, de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken verwacht dat Spanje, Italië en Frankrijk geen noodsteun nodig hebben, het opkoopplan kennelijk uitgezonderd.

Weekbasis

Vorige week veerde de AEX op vanaf het 50% Fibonacci ‘retracement level’, dat wordt berekend vanaf de ‘low’ in 2009 tot aan de ‘high’ van dit jaar. Bij een doorbraak van dit steunniveau zou de AEX richting het 61,8%-Fibonacci ‘retracement level’ kunnen dalen wat overeenkomt met circa 250 punten.

Ondanks het sterke herstel van de afgelopen dagen, slaagde de AEX er nog niet in om de ‘high’ van afgelopen week te doorbreken, wat rond 298 punten ligt. De RSI noteert weliswaar in ‘oversold’-gebied (onder 30%), maar probeert wel weer op te krabbelen.

Dagbasis

Op dagbasis heeft het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds een dalend richtingscoëfficiënt, ondanks de opleving. Dit gemiddelde zal pas opnieuw gaan draaien bij een sterk herstel van de AEX. De koopkrachtindicator RSI dook vorige week onder de 30%-grens en sloot daar vrijdag en gisteren boven. De volgende uitdaging ligt bij de 60%-grens, wat de bovenkant van de ‘bear market range’ markeert.

Uurbasis

Op uurbasis verbeterde de RSI waarbij de 60%-grens werd getest. Het is evenwel zaak om ‘overbought’ te worden, oftewel boven 70% te noteren. Het (voorlopige) diepterecord van de AEX voor dit jaar ligt op 265,85 punten. De neerwaartse trend is weliswaar nog steeds intact, maar de RSI geeft een bemoedigend signaal af door de 60%-grens te testen. Zodra de koopkrachtindicator boven 70% weet te komen, wordt de ‘bull market range’ bevestigd.

De correctie op de aandelenmarkt heeft de kans geboden om ondergewaardeerde aandelen op een lager niveau te kopen. De RatioPortefeuille heeft zich de afgelopen jaren bewezen, ondanks diverse correcties. De RatioPortefeuille staat sinds de start in februari 2008 op een winst van 51,9%, terwijl de Eurostoxx50 daarentegen 47,2% verloor.

Onze ProtectiePortefeuille profiteerde van de turbulentie op de beurs. De winst op posities in onder meer goud, zilver en shortposities op diverse zwak presterende indices, nam toe waardoor het record werd aangescherpt. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van 59,0%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies van 18,2% staat.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs. Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.