AEX herstelt ondanks daling RDS

AEX herstelt ondanks daling RDS De AEX werd donderdag gedrukt door zwaargewicht Royal Dutch Shell, dat bijna 15% van de index uitmaakt. De index bereikte gisteren een nieuw dieptepunt voor dit jaar, waarna de AEX ijzersterk herstelde. We zagen donderdag een ‘bullish engulfing’ patroon, een lagere bodem dan woensdag en een slot hoger dan woensdag, wat een positief signaal is. De AEX onderwierp het 50% Fibonacci ‘retracement level’ aan een test, wat een belangrijk steunniveau is. De malaise op de woningmarkt duurt voort: het eerste kwartaal van 2012 is het slechtste kwartaal voor de woningmarkt sinds het uitbreken van de kredietcrisis. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt: “Wie zijn huis succesvol wil verkopen, moet een realistische vraagprijs hanteren. Anders laten kopers je links liggen.” Met andere woorden, de vraagprijzen moeten drastisch worden verlaagd om in ieder geval een koper te interesseren.

Het aantal transacties is in de eerste drie maanden van dit jaar is met 15,6% afgenomen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De prijs van de gemiddeld verkochte woning daalde 2,8% ten opzichte van het 4de kwartaal van 2011.

Inhoudsopgave

Dagbasis

De AEX dook donderdag hard omlaag, voornamelijk door zwaargewicht RDS dat door een vermeend olielek onderuit ging. Toen Royal Dutch Shell liet weten dat er geen lek was gevonden, spurtte het aandeel en dus ook de AEX weer hard omhoog. In de ochtend bereikt de index een dieptepunt rond 304 punten. De RSI herstelde de afgelopen dagen vanuit de gevarenzone onder 30%. Zolang de RSI onder de 60% noteert is de ‘bear range’ intact.

Het 50% Fibonacci ‘retracement level’ vanaf het dieptepunt in november tot de ‘high’ van dit jaar, kan een belangrijke steunzone vormen, samen met de 300 puntengrens. In januari veerde de AEX ook al op net boven 300-puntengrens. Daarnaast zou het 200-daags voortschrijdend gemiddelde voor de nodige steun kunnen zorgen.

De vraag is of de index nu in staat is om de dalende trend te verlaten, want de tendens is sinds medio maart zeer negatief met een koershiaat rond 322 punten. De stijgende trend sinds het najaar van 2011 is nog steeds intact, waarbinnen de AEX voldoende ruimte heeft om een hogere bodem te vormen.

Uurbasis

De AEX heeft met een nieuw dieptepunt net boven 300 punten een impuls gegeven aan de dalende trend sinds medio maart. De neerwaartse koershiaten op uurbasis rond 335 punten, 322 punten en de nieuwe ‘gap’ rond 315 punten zijn niet fraai.

De stieren zijn verder in de hoek gedrukt. De uitdaging is om de dalende weerstandslijn vanaf de top rond 337 punten te doorbreken. Ook zal de RSI uit de ‘bear range’ moeten breken door de 60%-grens te passeren. De RSI op uurbasis belandde deze week in ‘oversold’-gebied (onder de 30%-grens), maar laat tevens positieve divergentie zien.

De AEX vormde de afgelopen weken een lagere top, terwijl de RSI een hogere top vormde. Daarmee ontstond een ‘negatieve reversal’-patroon. De positieve divergentie met de AEX, lagere bodems in de AEX en hogere bodems in de RSI, zou een houvast kunnen zijn voor de stieren. De 300-puntenzone zou geen onlogische grens zijn vanwaar de index zou kunnen opveren.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.