AEX houdt de spanning erinDe AEX is erin geslaagd om een hogere bodem te vormen boven 375 punten, zijnde de in december gevormde cyclusbodem. De AEX veerde vorige week op rond de 380-puntengrens. De stijgende trend is dus nog steeds intact, waarbij het adagium “the trend is your friend” nog steeds opgeld doet. We stelden vorige week dat de kans groot is dat de AEX een nieuwe (dag)cyclusbodem had gevormd. Vanwege het forse herstel, kunnen we inmiddels constateren dat hiermee een mid cycle low op weekbasis een feit is.

De lange ‘time frames’, zoals de kwartaalcyclus, gaan inmiddels steeds zwaarder wegen op de markten, maar nog niet voldoende om de indices in een dalende trend te doen belanden.

De spanning op de aandelen- en valutamarkt bracht de paniekindicator VIX in januari tot ver boven 20. Deze volatiliteitsindex fluctueerde de afgelopen jaren in een nauwe bandbreedte van circa 10 procentpunt. Daarbij markeerde een piek boven 20 diverse keren een bodem in de markt. Ook dit keer was dat het geval, waarbij de AEX weer opveerde richting 400 punten.

De Amerikaanse Dow Jones Index heeft een cyclusbodem op weekbasis gevormd. Vooralsnog zijn de signalen op weekbasis positief, maar de correctie op dagbasis is wel impulsief. Het herstel is bemoedigend, maar het is zaak voor de Dow om de top van januari rond 16.600 punten te doorbreken. Een lagere, danwel gelijke top, zou een veeg teken zijn.

Het beeld voor de AEX is op dagbasis neutraal geworden. Het vervolg hangt af waar de index de volgende top gaat vormen. Als de AEX niet boven 400 punten weet te komen, dan is het oppassen geblazen. De kans op een lagere top met een aanval op de steunzone tussen 375 en 380 punten is dan zeer groot.

Vooralsnog is het niet nodig om actie te ondernemen, maar de AEX bevindt zich op dagbasis op een kantelpunt. Wordt de stijgende trend van de weekgrafiek vervolgd en volgt na een hogere bodem weer een hogere top? Of komt er dan eindelijk eens een einde aan deze stijgende trend en gaan we het spel ‘elke put is goed’ spelen?

Onze handen jeuken, maar we mogen pas short posities innemen als de trend is gedraaid. In deze zijwaartse markt, die een overgangsfase lijkt in te luiden, is het zaak om op te blijven letten!

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.