AEX houdt schade beperkt

AEX houdt schade beperktDe AEX kende maandag een slechte start, maar wist toch nog de schade te beperken: slotstand 299,75 punten (-0,74%). De AEX testte opnieuw het uitbraakniveau rond 295 punten, waarna de index opveerde. De stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar is nog steeds intact, terwijl de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden evenmin is doorbroken. Kortom, de AEX zit nog steeds gevangen in een consolidatiedriehoek.

Het lijkt erop alsof de Italianen het ‘draai’boek van de Grieken hebben geleend. Vorige week heerste er onzekerheid of Papandreou zijn functie neer zou leggen of toch weer niet. Uiteindelijk werd bekend dat de Griekse premier wel zal opstappen. De Italiaanse president Berlusconi staat momenteel ook ter discussie, waarbij geruchten de ronde deden dat ‘Mister Bunga Bunga’ het veld zal ruimen. Geruchten of niet, de Italiaanse rente schoot verder omhoog tot 6,66%.

Weekbasis

Het is positief dat het herstel vanaf het dieptepunt in september intact is, met een ‘high’ in oktober rond 318 punten. De AEX zal de stijgende lijn echter moeten doorzetten om de ‘downtrend’ sinds het voorjaar te verlaten. De RSI noteert echter nog steeds in de ‘bear range’. Pas bij een doorbraak van de 60%-grens wordt deze ‘range’ verlaten, waarbij de bevestiging volgt boven 70%.

Dagbasis

De AEX vormde een aantal weken geleden een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ketste vervolgens af op de dalende weerstandslijn. De AEX heeft nog een lange weg te gaan voordat de dalende trend van de afgelopen maanden is verlaten. Het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) zal daarbij eveneens dienen te worden gesloten.

Het opwaarts en (vorige week gevormd) neerwaarts koershiaat vormen samen een ‘island reversal’-patroon. Indien het koershiaat rond 307,50 punten gesloten wordt, wordt dit omkeerpatroon geneutraliseerd. Het is positief dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten nog intact is.

De voorgaande weken steeg de RSI weliswaar, maar de koopkrachtindicator wist echter niet de ‘overbought’-zone (boven 70%) te bereiken. De RSI zal ‘overbought’ moeten worden om de ‘bull range’ te bevestigen. Zolang de RSI echter boven de ondergrens van deze ‘range’ rond 40% weet te blijven, is dit een positief signaal.

Uurbasis

Op uurbasis laat de RSI een interessante ontwikkeling zien, met een ‘positieve reversal’: de koopkrachtindicator daalde maandagochtend tot onder het dieptepunt van 3 november, terwijl de AEX van een hoger niveau opveerde. Dit impliceert een hogere ‘high’ boven 306,87 punten. Kanttekening is echter dat dit patroon is gevormd binnen een ‘bear range’.

Aangezien de AEX in een consolidatiedriehoek zit, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. De koopkrachtindicator RSI noteert op dag- week- en uurbasis in een neutrale zone. Zodra de RSI boven 70% weet te komen, kunnen we pas spreken van een ‘bull range’.

Zolang bovengenoemde neerwaartse ‘gaps’ open staan, blijft het oppassen geblazen. Zelfs indien deze worden gesloten, heeft de AEX nog een lange weg te gaan om de top van juli te overschrijden. Het is derhalve nog steeds wachten op een uitbraak van de AEX uit de driehoek.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.