Laatste update:

AEX in de aanval op de top van 2012De AEX ging donderdag weer in de aanval op de top van 2012. De AEX-index sloot donderdag ruim 1% hoger op 322,82 punten. De top van oktober fungeerde als springplank op weg naar de top van dit jaar. De AEX lijkt de draad weer op te pakken na de adempauze van de afgelopen week. De hogere toppen in de AEX en lagere toppen in de koopkrachtindicator RSI (negatieve divergentie) luidde een correctie in. De koopkrachtindicator daalde tot 40%, waarna een nieuwe aanval werd ingezet.

De belofte van Ben S. Bernanke om de rente nog tot eind 2014 laag te houden, konden ook de beleggers op Beursplein 5 waarderen. Het feest met gratis geld zal toch ergens naar toe moeten vloeien en waarom dan niet in aandelen? Het oplossen van een solvabiliteitscrisis met liquiditeit is echter geen fundamentele oplossing, maar wie dan leeft, wie dan zorgt.

Dagbasis

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde geeft de lange termijn trend aan en deze is nog steeds neerwaarts gericht. Bezien vanaf 2007 of 2000 is het niets meer dan een herstel in de dalende trend. Zal de koopkrachtindicator RSI na ruim 1 jaar ‘overbought’ (boven 70%) worden? De DAX, Bel20, Smallcap (ASCX-index) en de Midcap (AMX-index) bijvoorbeeld noteren al boven 70%. Wie volgt?

Uurbasis

In de uurgrafiek lijkt zich een top te vormen. De RSI wist op te veren van de onderkant van de ‘bull range’, maar wist helaas niet ‘overbought’ (boven 70%) te worden. Een krachtig herstel is noodzakelijk om het positieve beeld van de uurgrafiek niet aan te tasten.

De AEX zal minimaal boven 305 punten moeten blijven om het patroon van hogere bodems voort te zetten. Een slotstand onder 317 punten zou het beeld minder positief maken, zeker in combinatie met het uitblijven van het ‘overbought’ worden van de RSI. De aanvalis nog steeds geopend op de weerstand rond 325 punten, waar in de voorgaande jaren bodems zijn gevormd.

Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.