Laatste update:

AEX in de aanval op de top van decemberDe AEX zette woensdag de aanval in op de top van december rond 309 punten, maar nam vervolgens weer gas terug. Eerder deze week overschreed de index opnieuw de 300-puntengrens, waarmee de aanval werd ingezet op de dalende weerstandslijn vanaf het voorjaar. De bovenkant van de consolidatiedriehoek, waarin de AEX al maanden gevangen zit, werd door de index getest.
De Europese Centrale Bank, oftewel de Europese VuilnisBank, leent bijna € 500 miljard euro aan 523 Europese banken voor de duur van 1134 dagen. In februari volgend jaar zal een tweede 3-jarige lening volgen. De banken lenen tegen een (gemiddeld) tarief van de ECB-refirente (momenteel 1%). De refirente is de rente die banken moeten betalen aan de ECB wanneer geld van de ECB wordt geleend.

Dagbasis

Het is een positief signaal dat de AEX stand hield boven het 38,2% Fibonacci-steunniveau, gemeten vanaf het dieptepunt van eind november tot het hoogtepunt van december. Vervolgens zette de index de aanval in op de dalende weerstandslijn sinds het voorjaar. De bovenkant van de consolidatiedriehoek werd hiermee aan een test onderworpen.

Zolang de AEX hogere bodems vormt, sinds de bodem van dit jaar rond 256 punten, kan de blik opwaarts gericht blijven. Het nog steeds openstaande opwaartse koershiaat, dat eind november is gevormd rond 276 punten, is eveneens een positief signaal. De index zal evenwel de dalende weerstandslijn vanaf de top rond 318 punten moeten passeren om de consolidatiedriehoek aan de bovenkant te verlaten.

De RSI heeft ook de stijgende lijn ingezet en zal de 60%-grens moeten doorbreken om de bovenkant van de ‘bear range’ te verlaten. Zolang de RSI boven 40% noteert, is de vorming van een ‘bull range’ mogelijk.
 

Uurbasis

De AEX zette de aanval in op de top van december rond 309 punten. De dalende weerstandslijn, vanaf de top sinds eind oktober, zal evenwel moeten worden geslecht om de aanval op de top rond 318 punten in te zetten. De RSI passeerde de 70%-grens waarmee de ‘bull range’ werd bevestigd.
 
Met vriendelijke groet,

 

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

 

Drs.Harm van Wijk

 

De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.