AEX in de aanval

AEX in de aanvalDe AEX lijkt onvermoeibaar: na een dieptepunt te hebben bereikt in juni rond 280 punten, zette de index opnieuw de aanval in op de dalende weerstandslijn uit 2007. Deze dalende weerstand is al jaren een ware plaaggeest, maar lijkt toch het onderspit te moeten delven.

Een verdere voortzetting van de stijgende trend sinds juni, betekent een uitbraak aan de bovenkant uit een jarenlange consolidatiedriehoek. De volgende uitdaging wacht bij 337 punten, die de top van dit jaar markeert. Deze top zal moeten worden gepasseerd voor een bevestiging van de stijgende trend sinds eind 2009.

De stijging werd voornamelijk gedragen door indexzwaargewichten Unilever en Royal Dutch Shell. ASML deed ook een duit in het zakje door maandenlang te stijgen en daarmee een meerjarig recordniveau te laten optekenen.

Uitlatingen van ECB-president Draghi, in Londen vorige week, deden de Europese aandelenmarkten sterk opleven. De ECB-president stelde vorige week: “De Europese Centrale Bank zal alles uit de kast halen om de euro overeind te houden”. ‘Super Mario’ voegde eraan toe: “…verdere ingrepen op de obligatiemarkten zijn niet uitgesloten”.

Een week later liet de ECB echter de rente onveranderd op een historisch laag niveau van 0,75%. Wel kondigde Draghi aan dat de ECB “voor zo veel als nodig obligaties in de secundaire markt te gaan kopen”. Volgens Draghi zijn de hoge risicopremies in Zuid-Europese landen niet acceptabel. De ECB-president kondigde aan dat het tijdelijke noodfonds EFSF en de permanente variant ESM zich op de obligatiemarkt zullen begeven.

De AEX veerde donderdagmiddag even op en tikte een hoogste stand aan boven 330 punten, maar dook vervolgens weer loodrecht naar beneden. Op weekbasis is de stijgende trend echter nog steeds intact.

Hoewel de weg van de minste weerstand sinds de start van het millennium naar beneden is, is de doorbraak van de dalende weerstandslijn uit 2007 een positief signaal. Het korte termijn beeld is positief, aangezien de ‘uptrend’ sinds juni intact is. Het is bemoedigend dat de RSI (op dagbasis) onlangs ‘overbought’ werd en daarmee de ‘bull range’ bevestigde.

Wel zal de RSI op dagbasis moeten doorstijgen om daarmee de negatieve divergentie ongedaan te maken. De koopkrachtindicator noteert nog steeds in een ‘bull range’. De lagere bodem in de RSI en een hogere bodem in de AEX op dagbasis, vormden een ‘positieve reversal’-patroon. Vorige week gaven we aan dat dit een koersdoel boven de top van juli impliceerde. Nu dit koersdoel is bereikt, moeten we op zoek naar nieuwe aanwijzingen.

Er is nog een lange weg te gaan om het verlies vanaf de top in maart weg te poetsen. Vooralsnog sorteert de ‘peptalk’ van ‘Super Mario’ weinig effect: veel woorden, maar weinig daden. Desalniettemin heeft de AEX een nieuw wapenfeit: een hogere top boven 330 punten. Daarmee heeft de stijgende trend sinds begin juni een nieuwe impuls gekregen. Door de negatieve divergentie oogt het beeld echter nog niet overtuigend.
Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com 

Drs. Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.