AEX in de lift dankzij Amerikaanse banencijfers

AEX in de lift dankzij Amerikaanse banencijfersDe AEX zat woensdag in de lift dankzij meevallende Amerikaanse banencijfers en sloot maarliefst 3% hoger op 278,09 punten. Het gevormde ‘island reversal’-patroon werd onschadelijk gemaakt doordat de AEX het neerwaartse koershiaat rond 277 punten wist te dichten. De kans dat de AEX een bodem vormt, boven of rond 256 punten, is vanwege het sterke herstel groter geworden.

Moody’s heeft Italië ‘gedowngrade’ van ‘Aa2’ naar ‘A2’. De kredietbeoordelaar waarschuwde dat eurolanden met een ‘credit rating’ lager dan ‘Aaa’ eveneens een verdere ‘downgrade’ zouden kunnen verwachten. De redding (lees ontmanteling) van Dexia zal donderdag weer voorpagina nieuws zijn. Er wordt gewerkt aan een fusie van Dexia Crédit Local met CDC Banque Postale samen met een bad bank (vuilnisbank) voor de giftige kredieten.

Weekbasis

Op weekbasis viel de AEX terug binnen de ‘bar’ van vorige week en tracht de bovenkant van de ‘range’ op te zoeken. De bandbreedte van vorige week wordt gemarkeerd door een ‘low’ van 260,20 punten en een ‘high’ van 285,07 punten. Voor een positiever beeld zal de AEX de weerstandszone tussen 290 en 300 punten moeten zien te doorbreken. Het is in ieder geval zaak voor de AEX om boven het dieptepunt van circa 256 punten te blijven.
De RSI ontsnapte vorige week uit de gevarenzone door het ‘oversold’-gebied (onder 30%) te verlaten. De positieve divergentie (lagere bodems bij de AEX en hogere bodems bij de RSI) kunnen een aanknopingspunt zijn voor de stieren, hoewel dit natuurlijk geen garantie is voor een verder herstel.

Dagbasis

De eerder deze week gevormde ‘gap’ rond 277 punten, is vanwege het sterke herstel gesloten. Dit (negatieve) ‘island reversal’-patroon is hiermee ‘geneutraliseerd’, al zal de AEX nog wel moeten afrekenen met de weerstandszone rond 284 punten.
 
De RSI is er in geslaagd om boven de gevarengrens van 30% te blijven en verder afstand te nemen van dit ‘oversold’-gebied. De AEX zit evenwel nog steeds in een ‘bear range’, daar de RSI nog steeds onder de 60%-grens noteert. De RSI zal deze grens moeten doorbreken om uit de ‘bear range’ te breken.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI opgeveerd boven 30% (‘oversold’-gebied), wat een teken van kracht is. Bovendien is het negatieve ‘island reversal’-patroon onschadelijk gemaakt, doordat het neerwaartse koershiaat werd gedicht. Het is positief dat de AEX is opgeveerd, ruim boven het dieptepunt rond 256 punten. Er zijn wat ‘green shoots’ gesignaleerd, al dient de AEX nog wel af te rekenen met de zware barrière rond 284 punten.
 
De huidige correctie biedt kansen om (ondergewaardeerde) fondsen tegen scherpe prijzen in portefeuille op te nemen. Ondergewaardeerde aandelen maken deel uit van de RatioPortefeuille, waarbij posities van BeursBulletin voldoende tijd worden gegund om te renderen. In combinatie met de ProtectiePortefeuille, voor het afdekken van het neerwaarts risico, heeft de belegger twee mooie strategieën in handen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.