AEX in de lift na banencijfers VS

aex-beleggen

AEX in de lift na banencijfers VS

Vrijdag draaide om de maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, die de AEX omhoog duwden. De AEX steeg met 0,9% en sloot de week af op 288,31 punten. Hiermee nam de AEX verder afstand van de weerstandszone rond 284 punten en overwon een belangrijke hindernis. De volgende uitdaging is de weerstandszone tussen 290 en 300 punten.

In september kwamen er 103.000 banen bij in de Amerikaanse economie (exclusief de agrarische sector), terwijl men een toename van 60.000 banen verwachtte. De werkloosheid bleef stabiel op 9,1% van de beroepsbevolking.

Moody’s heeft onlangs Italië gedowngraded en heeft nu 12 Britse banken, waaronder Royal Bank of Scotland en Lloyds TSB, afgewaardeerd. Ook Portugese banken kregen een downgrade wegens de verslechterde overheidsfinanciën. Portugal zelf werd al eerder gedowngraded. Kredietbeoordelaar Fitch gaf Italië en Spanje ook een downgrade en zette voor beide landen de outlook op negatief.

Weekbasis

Op weekbasis is de AEX erin geslaagd om de ‘high’ van de voorgaande ‘weekbars’ te passeren. Dit is een stap in de goede richting, al zal de AEX nog wel de weerstandszone tussen 290 en 300 punten moeten zien te doorbreken. Het is in ieder geval bemoedigend dat de AEX afgelopen weken hogere bodems vormde. De RSI nam vorige week verder afstand van de gevarenzone (onder 30%), wat het ‘oversold’-gebied markeert.

Dagbasis

De AEX wist de afgelopen dagen de weerstandszone rond 284 punten te doorbreken. Het is bemoedigend dat de AEX het proces van hogere bodems en hogere toppen vanaf het dieptepunt rond 256 punten wist voort te zetten. Ondanks deze doorbraak kan het sein ‘brand meester’ nog niet worden gegeven. Daarvoor zal de AEX de dalende trend van de afgelopen maanden moeten verlaten en daarbij de weerstandszone 290/300 punten dienen te doorbreken.

Het is een positief teken dat de RSI erin is geslaagd om boven de gevarengrens van 30% te blijven en verder afstand te nemen van het ‘oversold’-gebied. De RSI zit nog wel in een ‘bear range’ en zal nu de 60%-grens moeten doorbreken om deze ‘bear range’ te verlaten.

Uurbasis

Op uurbasis slaagde de RSI erin om ‘overbought’ te worden door de 70%-grens te passeren. Hiermee bevestigde de RSI de ‘bull market range’, waarbij de onderkant door de 40%-grens wordt gemarkeerd. De volgende uitdaging is de ‘high’ van 296 punten die de AEX begin september bereikte.

Oppassen blijft echter noodzakelijk zolang de weerstandszone tussen 290 en 300 punten intact blijft. Pas als deze weerstandszone is doorbroken, breekt de zon weer door. Het is bemoedigend dat de AEX op weekbasis hogere ‘lows’ en hogere ‘highs’ heeft gevormd, wat op een stijgende trend wijst. Om de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken, moet de AEX echter tot boven 300 punten stijgen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.