AEX in de lift na banencijfers VS

AEX in de lift na banencijfers VSVrijdag stond in het teken van de maandelijks Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die de AEX een duw omhoog gaven. De AEX ging 0,9% hoger het weekeinde in op een stand van 288,31 punten. De AEX nam hiermee verder afstand van de weerstandszone rond 284 punten, waarmee een belangrijke hindernis werd genomen. De volgende uitdaging vormt de weerstandszone 290/300 punten.

In september kwamen er 103.000 banen bij in de Amerikaanse economie (exclusief de agrarische sector), terwijl een toename met 60.000 banen werd verwacht. De werkloosheid kwam niet van zijn plaats en noteerde 9,1% van de beroepsbevolking.

Moody’s heeft de smaak te pakken: na onlangs Italië van een ‘downgrade’ te hebben voorzien, werden nu 12 Britse banken door de mangel gehaald, waaronder Royal Bank of Scotland en Lloyds TSB. Ook Portugese banken moesten eraan geloven. De Amerikaanse kredietbeoordelaar waardeerde negen banken af wegens de verslechterde toestand van de overheidsfinanciën. Portugal zelf werd al eerder ‘gedowngrade’. Kredietbeoordelaar Fitch heeft Italië en Spanje een ‘downgrade’ gegeven. Voor beide landen staat de ‘outlook’ op negatief.

Weekbasis

Op weekbasis is de AEX erin geslaagd om de ‘high’ van de voorgaande ‘weekbars’ te passeren. Dit is een stap in de goede richting, al zal de AEX nog wel de weerstandszone tussen 290 en 300 punten moeten zien te doorbreken. Het is in ieder geval bemoedigend dat de AEX afgelopen weken hogere bodems vormde. De RSI nam vorige week verder afstand van de gevarenzone (onder 30%), wat het ‘oversold’-gebied markeert.

Dagbasis

De AEX wist de afgelopen dagen de weerstandszone rond 284 punten te doorbreken. Het is bemoedigend dat de AEX het proces van hogere bodems en hogere toppen vanaf het dieptepunt rond 256 punten wist voort te zetten. Ondanks deze doorbraak kan het sein ‘brand meester’ nog niet worden gegeven. Daarvoor zal de AEX de dalende trend van de afgelopen maanden moeten verlaten en daarbij de weerstandszone 290/300 punten dienen te doorbreken.

Het is een positief teken dat de RSI erin is geslaagd om boven de gevarengrens van 30% te blijven en verder afstand te nemen van het ‘oversold’-gebied. De RSI zit nog wel in een ‘bear range’ en zal nu de 60%-grens moeten doorbreken om deze ‘bear range’ te verlaten.

Uurbasis

Op uurbasis is de RSI erin geslaagd om ‘overbought’ te worden door de 70%-grens te passeren. Hiermee werd de ‘bull market range’ bevestigd, waarbij de onderkant door de 40%-grens wordt gemarkeerd. De volgende uitdaging vormt de ‘high’ rond 296 punten die de AEX begin september bereikte.

Het blijft evenwel oppassen geblazen zolang de weerstandszone 290/300 punten intact is. Pas als deze weerstandszone is doorbroken, breekt de zon weer door. Het is bemoedigend dat de AEX op weekbasis hogere ‘lows’ én hogere ‘highs’ heeft gevormd, wat ook wel een stijgende trend wordt genoemd. Om de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken, zal de AEX evenwel tot boven 300 punten moeten stijgen.

Met vriendelijke groet,

www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

www.beleggen.com

        
Drs.Harm van Wijk
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.